Girona va viure ahir un dels desplegaments policials més amplis que es recorda en una ciutat marcada habitualment per la calma i la tranquil·litat. Agents dels Mossos d'Esquadra armats amb fusells d'assalt i vestits amb armilles antibales patrullaven en grup o per parelles pels carrers i les places més transitades de la capital gironina, preparats per actuar davant qualsevol amenaça.

Espais tan icònics com plaça Independència, plaça Catalunya, o el barri del Mercadal van ser presos literalment per desenes d'agents que controlaven els vianants, la majoria dels quals eren turistes. A la Rambla, furgonetes de la policia local i dels Mossos d'Esquadra impedien els pas dels vehicles a la zona.

Un altre dels llocs on aquesta presència policial feia més respecte era la pujada de Sant Martí, un dels espais més visitats també pels turistes per ser un dels escenaris on l'estiu passat es va gravar la sèrie Joc de trons. També als voltants de l'edifici de la seu de la Generalitat on, sobretot en el moment del minut de silenci, es va incrementar notablement la presència de furgonetes policials i d'agents visiblement armats.

Un blindatge que es va fer evident també en el sol fet de voler accedir a Girona. Als peatges i en les principals entrades, diverses patrulles comprovaven un a un els vehicles que volien entrar a la ciutat, imposant respecte i temor entre els conductors. Com a conseqüència d'aquesta vigilància, es van originar llargues cues. També als peatges es van incrementar els controls de seguretat, un fet més habitual entre els conductors, ja que es repeteix cada vegada que es produeix una alerta terrorista.

Tot i que el gran dispositiu policial es va muntar ahir, ja els dijous a la nit, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, es van poder veure alguns agents fortament armats patrullant pels carrers de la ciutat pràcticament deserta.

Actuacions a la Costa Brava

Després de l'atemptat a Cambrils, les principals ciutats costaneres també van iniciar diversos protocols per tal de protegir els seus ciutadans i els nombrosos visitants que acullen durant aquesta època de l'any. Un dels més impressionants va ser el que es va muntar a Lloret de Mar, un dels municipis amb més afluència turística de la Costa Brava. Allà, l'Ajuntament va decidir bloquejar amb tanques de formigó els accessos de vehicles a les zones de vianants.

La decisió d'activar el protocol de prevenció es va prendre ahir al matí en una reunió al consistori, tot i que durant la nit ja s'havia incrementat la presència policial sobretot en els accessos a la localitat. Així, el protocol activat fins aquest dilluns, 21 d'agost, inclou diferents mesures preventives. D'entrada, les pilones automàtiques de l'illa de vianants no s'abaixaran a la tarda (entre les tres i les cinc) i només es deixaran passar els vehicles autoritzats.

La pilona de Sa Caleta només s'abaixarà després de les onze per requeriment dels veïns de la zona, per al càtering de l'hotel Rosamar Màxim i per al centre de busseig autoritzat a portar les bombones d'oxigen. Tots dos establiments hauran de comunicar quan surten els vehicles. I la pilona de la plaça de la Torre no s'abaixarà després de les dotze (excepte per a veïns, vehicles de turistes i repartidors que han de parar a l'exterior del passeig).

En paral·lel, i en aquells llocs on no hi ha pilones, l'Ajuntament de Lloret de Mar bloquejarà els accessos instal·lant tanques de formigó del tipus New Jersey. Es col·locaran a l'accés del carrer Sant Pere des dels carrers Verge de Loreto i des de l'Oliva, a l'accés al passeig Manel Bernat, al passeig de terra de Jacint Vedaguer, a la plaça de la Vila, a les voreres de l'avinguda Just Marlès (on es concentren les discoteques i locals d'oci) i a la platja de Fenals per l'avinguda d'Amèrica.

A més, entre les deu de la nit i les sis de la matinada es tallarà la circulació d'accés a l'avinguda Just Marlès des de l'avinguda Vila de Blanes (es mantindrà, però, la circulació en sentit mar-muntanya). A més, també es tallarà la circulació al passeig Camprodon i Arrieta des del de Sa Caleta (mantenint el sentit riera-Caleta). El tall, però, no afectarà els vehicles de dues rodes, com els ciclomotors; es restringirà als de quatre o més (cotxes, furgonetes i altres). Lloret de Mar mantindrà les mesures com a mínim fins al proper dilluns. Al 21 d'agost, l'Ajuntament les revisarà per si calgués prorrogar-les.

Una altre de les grans localitats turístiques de la Costa Brava és Platja d'Aro, on ahir també es van prendre nombroses precaucions. Segona va avançar TV Costa Brava, l'Ajuntament en coordinació amb la Policia Local va optar per instal·lar pilones a les zones més transitades del nucli urbà. Les vies que es van reforçar van ser el passeig Marítim, l'avinguda Cavall Bernat i l'avinguda s'Agaró. Paral·lelament, es va augmentar la presència policial als carrers. Des de Platja d'Aro es va fer una petició a favor de la calma, assegurant que l'ajuntament i els cossos de seguretat respondran tal com es va fer durant l'onada de robatoris violents del 2012.

Però de tots els municipis gironins, ahir el més blindat de tots era Ripoll, on es van portar a terme tres detencions i diversos escorcolls. A més, es va alertar els veïns que es quedessin dins de casa, motiu pel qual als carrers només hi havia curiosos, mitjans de comunicació i agents de la Guàrdia civil, dels Mossos i de la policia local.