Els terroristes que dijous van perpetrar la massacre de Barcelona i Cambrils planejaven un atemptat encara més greu, utilitzant explosius que manipulaven en una casa d'Alcanar que va acabar saltant pels aires. Els atacants formaven part d'una cèl·lula que havia planificat atemptar amb furgonetes-bomba, però l'explosió del xalet d'Alcanar, on tenien els explosius, els va obligar a canviar els plans i van acabar optant per actuar «a la desesperada», tot atropellant els vianants. Aquesta és una de les hipòtesis que estudien fonts de la lluita antiterrorista que, no obstant això, reconeixen que encara s'han d'encaixar totes les peces del puzle de la investigació, que tot just acaba de començar. Ahir, es van trobar les restes d'una segona persona sota la runa d'Alcanar, després que un presumpte terrorista ja hagués estat trobat mort el primer dia.

Els Mossos ja havien avisat que no descartaven trobar un segon cadàver sota la runa, tal com va succeir finalment ahir. A més, cap a tres quarts de set de la tarda, els equips del Tedax van realitzar una primera detonació per descartar la presència de més artefactes a la zona. L'explosió va ser sorollosa i va generar un petit núvol de fum. Per la seva banda, els Bombers van estar retirant de la zona fins a 105 bombones de butà, que dilluns s'emportaran operaris de Repsol. Per la seva banda, Policia i Protecció civil van obligar a desallotjar fins a onze persones de la urbanització on hi havia la casa per motius de seguretat i per eixamplar el perímetre de seguretat.

Avui es faran més detonacions controlades, ja que se sectorialitza el terreny que ocupava la casa ensorrada per l'explosió. Fonts pròximes a la investigació han detallat que els efectius del Tedax haurien localitzat restes de peròxid de cetona, un potent i volàtil explosiu que els terroristes haurien estat manipulant en la casa sinistrada. La seva fabricació, a base de materials barats i fàcils d'aconseguir -cetona, aigua oxigenada i àcid sulfúric-, requereix una curosa manipulació en fred per la seva elevada inestabilitat. Es tracta d'una substància que ja hauria estat utilitzada recentment en atemptats com el de París el passat 2015 o Londres el 2005.