Només entrar a Ripoll, una sensació estranya d'extrema vigilància es percebia amb el primer control policial just arribar al poble. Al voltant de quarts de quatre de la tarda, sota el sol desèrtic de Ripoll, vam entrar al primer bar que vam trobar al lateral esquerre de la plaça principal de la localitat, més coneguda com a plaça Gran. La Sílvia i en Jordi ens van atendre en un ambient calmat, molt diferent del que havien viscut aquell mateix matí en el moment de les detencions i el minut de silenci.

En Jordi va destacar que s'havien escoltat comentaris molt racistes al llarg de la jornada i es mostrava preocupat que «per fets molt concrets, s'acabi criminalitzant tota una comunitat quan aquesta és la principal afectada». La Sílvia, que uns minuts més tard pujaria com a testimoni a l'escorcoll en un pis a la plaça Gran, suposadament la llar d'un dels sospitosos, va apuntar que «tot estava molt separat». En Jordi espera que arran d'això no hi hagi conflictes interns, ja que Ripoll és un poble amb molta immigració. Davant l'escorcoll que va tenir lloc a les quatre de la tarda, la Laura i en David, una parella que resideix al municipi, ens van descriure com es van llevar ahir alterats i confusos per la manca d'informació contrastada sobre tot el que estava passant. La Laura ressaltava que «avui Ripoll està blindat per tot arreu» i també va recordar sorpresa que «uns quants dels sospitosos anaven a la meva escola, un d'ells, a la meva classe».

En Xevi, un periodista del poble, narrava com l'escorcoll del pis de sota de casa seva l'havia despertat a les set del matí al carrer Pont d'Olot número 1. Es tractava dels veïns del segon pis de l'edifici, un matrimoni amb una criatura petita. El seu veí, Salh El Karib, d'uns trenta anys i propietari del Locutori Ripoll situat a la carretera de Barcelona número 2, presumptament hauria col·laborat d'alguna manera amb els sospitosos. En Xevi relatava que la muller del detingut va pujar al seu pis a demanar disculpes per tot el rebombori. Assegurava, estranyat, que «tots els detinguts em sonen».

Els aldarulls de bon matí també van despertar en Ramon, el veí del primer pis, en sentir un fort cop de porta. Malgrat tots els controls i escorcolls durant el dia d'ahir, «estem vivint el dia d'avui amb molta normalitat», reconeixia. Com altres veïns, creu que els fets estan relacionats amb la immigració que hi ha en el poble. Aquesta indignació també era present en el bar Gustus, on el propietari es mostrava inconforme: «No volem que Ripoll sigui conegut com el poble dels territoristes». Ell també s'ha vist afectat pels múltiples controls policials des de primera hora de divendres: «A les set, la policia m'ha parat quatre vegades per treure'm el casc». Va afegir que, malgrat tot, «els Mossos han fet molt bé la seva feina». Sheraz, treballador del restaurant Kebab Ripoll i veí de la localitat, assegurava que d'ençà que va arribar al poble ara fa un mes, mai havia vist un dia amb tanta policia i periodistes pels carrers com ahir. Tot i així, amb un posat molt calmat, confessava que l'ambient estava força tranquil. Vam deixar Ripoll amb l'escorcoll en marxa a la plaça Gran i veient com els veïns ho contemplaven com si estiguessin a les butaques del cinema.