Els estudiants, en grup o sols, ahir van exposar els projectes que varen treballar en els dies que ha durat el workshop de RCR arquitectes, guanyadors del premi Pritzker d'arquitectura d'enguany.

Entre el públic que els escoltava hi havia responsables de les revistes especialitzades d'arquitectura com El Croquis, dels blocs i de les pàgines d'internet. També hi havia les càmeres dels programes especialitzats en arquitectura. És més, hi havia professors de les universitats de més anomenada en l'especialitat: Harvard, Princenton, l'School of Arquitecture de Londres o la Universitat Politècnica de Barcelona.

Encara hi havia alguns dels arquitectes que han dut al món cases que semblen surar sobre el mar o volar per damunt de les muntanyes. Segons s'ha vist al workshop, la voluntat dels arquitectes és fer que la gent pugui viure en un lloc al màxim de similar al paradís i, sobretot, que en ell hi siguin feliços.

Durant dies els estudiants havien treballat projectes amb el suport dels professors Mario Cottone, Estel Ortega Vázquez, Igor Peraza Curiel, Jaume Prat Ortells, Joan Puigcorbé, Emiliano Roia, Gilles Trégouët, Sido Cherel i Maria K. Hawkins.

Ahir, ells van ser els que es van posar sota la pantalla del pati de l'Hospici per explicar les idees que havien dibuixat i que incloïen conceptes d'aigua, terra i de natura en general.

Durant els dies del workshop (Del 31 de juliol fins al 18 d'agost), els participants van poder assistir a les conferències obertes de Carles Ferrater, Jordi Badia, Carlos Kasner, Josep Maria Mallarach, Hisao Suzuki, Àngels Margarit o Efrén García Grinda i Cristina Díaz Moren o Joan Nogué.

Arquitectes, paisatgistes, fotògrafs, escenògrafs van exposar la seva visió sobre el paper que han de tenir els edificis en la natura i en la vida de les persones. L'ideal de fer el món millor sobre la base de crear llocs per viure va ser escoltada per centenars de joves desitjosos d'aportar la seva obra a les generacions futures.

Ahir, els joves estudiants, entusiasmats, assenyalaven la pantalla i parlaven de com desconnectar un edifici de l'espessor de la ciutat només amb un hort de verdures i algun arbre fruiter.

Donaven solucions a la situació dels edificis en un carrer espès de cotxes i fanals i exposaven com ha de ser la casa del turó, que ha de fer fàcil la vida de generacions.

Dinamitzador de l'estiu

El workshop de RCR arquiectes s'ha convertit en l'element que dinamitza l'estiu olotí. Els centenars d'estudiants transiten del laboratori d'arquitectura de can Barberi fins a l'Hospici, fan itineraris per la ciutat, omplen els edificis interessants, i sobretot representen l'ideal de turisme de qualitat en el seu grau màxim.

Als estudiants s'hi han d'afegir arquitectes dels cinc continents que troben a Olot el lloc que reuneix el més elevat nombre d'especialistes en la seva matèria que es pugui trobar al món.

Si bé Olot ha augmentat el seu atractiu turístic, és una localitat que no té el seu fort en els calorosos dies d'agost. Situada entre mar i muntanya, des de fa temps malda per atraure gent a les seves ombrejades rodalies i els atractius culturals del centre.

El taller d'estiu de RCR recorda, encara que en la distància, l'atracció que fa més de cent any van representar els pintors paisatgistes: Joaquim Vayreda, Marià Vayreda i Josep Berga i Boix respecte al bo i millor de la pintura de paisatges de Barcelona. Si abans eren els Barrau, Galwey, Brull, Masriera, Urgell, Casas, Rusiñol els que venien a passar els estius a Olot. Ara és la cúspide de l'arquitectura la que estiueja entre l'Hospici i can Barberi.