La Fiscalia de Bèlgica va confirmar ahir que l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, el suposat cervell de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils, va viatjar a Bèlgica per buscar feina, on es va estar uns mesos. Ho va assegurar el portaveu del Ministeri Públic, Thierry Werts: «Puc confirmar que s'han dut a terme verificacions a petició de les autoritats espanyoles. Aquest imam va estar present a Bèlgica». El portaveu va dir que era totalment desconegut per a la Fiscalia Federal i va declinar donar més detalls sobre l'estada de l'imam al país.

L'imam va morir a Alcanar

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va anunciar ahir al matí que la policia catalana tenia «indicis bastant rellevants i sòlids» que un dels almenys dos terroristes morts en l'explosió d'Alcanar era l'imam de Ripoll. En una segona roda de premsa, al voltant de les vuit del vespre, Trapero confirmava definitivament la mort d'Es Satty.

En la roda de premsa, el major dels mossos va indicar que la principal hipòtesi dels investigadors és que Es Satty va tenir un paper clau en la radicalització dels altres onze integrants de la cèl·lula que la setmana passada va perpetrar els atemptats, en els quals van morir quinze persones. Els Mossos d'Esquadra van confirmar que l'anàlisi de l'ADN de les restes d'almenys dues persones trobades a la casa d'Alcanar, que va saltar pels aires la nit del dimecres 16 d'agost quan els terroristes preparaven els seus explosius, han determinat que un dels morts en aquest habitatge era l'imam de Ripoll. Això no obstant, va insistir que els investigadors ja comptaven amb indicis «bastant rellevants i sòlids» per considerar que l'imam va morir a la casa.

Les forces de seguretat també van assegurar ahir que van trobar la furgoneta d'Es Satty a la localitat de Sant Carles de la Ràpita, a 15 quilòmetres d'Alcanar, on s'ubica el xalet que va explotar dimecres passat i que serviria de base d'operacions de la cèl·lula gihadista pels atemptats a Catalunya. Segons van informar a EFE fonts policials, el vehicle es va localitzar al carrer Sant Isidre de la Ràpita.

Buscava feina a Vilvoorde

L'alcalde del municipi de Vilvoorde, Hans Bonte, va avançar diumenge en declaracions als mitjans belgues que Es Satty havia viatjat al municipi flamenc des del gener fins al març de l'any 2016 per buscar feina. Segons el batlle, l'imam de Ripoll va visitar la localitat el mes de març. Bonte lamentava que la localitat es tornés a veure relacionada amb el terrorisme. La ciutat de Vilvoorde va ser entre 2011 i 2014 una de les localitats que va exportar més gihadistes a l'Estat Islàmic.

Segons informava diumenge el diari El País, un imam de la ciutat belga va alertar a la policia del comportament sospitós d'Es Satty després que aquest es negués a portar el certificat d'antecedents penals en repetides ocasions. Hans Bonte assegurava que Es Satty va arribar a la ciutat sense domicili fix ni permís de residència i no descartava que hagués viatjat a la ciutat en altres ocasions.