La societat civil i les entitats de Ripoll volen el municipi recuperi la normalitat i evitar els brots xenòfobs arran dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Aquest dimarts a la tarda un centenar de veïns s'han reunit per posar sobre la taula propostes i demostrar que els atacs no miraran la "convivència pacífica" a la població.

Per això, s'han emplaçat a fer propostes i organitzar activitats en favor de la cultura de la pau i la integració. Paral·lelament, l'Ajuntament ha rebut una quarantena d'entitats amb l'objectiu de difondre aquest missatge d'unió i també preparar la mobilització prevista per aquest dissabte. L'alcalde, Jordi Munell, ha explicat que la implicació de tothom és clara tot i que ha admès que en les darreres hores han aparegut alguns adhesius amb missatges racistes.

Ripoll vol llençar un missatge d'unitat pocs dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils que han destapat que la cèl·lula gihadista que els va idear es va gestar al municipi. La població té prevista una manifestació aquest dissabte per condemnar els atacs i fer un clam per la integració i la convivència. Les administracions també han posat en marxa diverses eines per ajudar psicològicament a aquelles persones que ho necessitin i també per afrontar el procés de dol a les escoles.

Però no són els únics que volen que el municipi recuperi la normalitat. Aquest dimarts prop d'un centenar de persones s'han reunit a la plaça de la Llibertat per fer una reunió oberta en la qual volien transmetre la seva voluntat de lluitar per la cohesió social i evitar brots xenòfobs cap al col·lectiu musulmà. Entre els assistents, hi havia membres d'entitats que treballen en l'àmbit social però també professors, mestres o metges. També coneguts dels joves terroristes.

Volen anar junts i evitar que aquest "xoc" que han provocat els atemptats mini la convivència pacífica que, asseguren, tenien fins ara. Per això i com a primer pas, han creat un correu electrònic (somripoll@gmail.com) a través del qual fan una crida ciutadana perquè tothom que tingui ganes d'ajudar i organitzar activitats digui com pot aportar el seu granet de sorra.

Asseguren que són molts els ciutadans de Ripoll que no volen estigmatitzar el col·lectiu per aquests fets però admeten que ja es comencen a notar petites mostres de rebuig. Al carrer, als supermercats o, fins i tot, en uns adhesius amb el lema 'Prou Mesquites', que en les darreres hores han aparegut al municipi i que la brigada municipal ja s'ha encarregat d'eliminar. Els organitzadors han demanat a tothom que vegi actes d'aquest tipus que actuï i els denunciï. "Hi ha d'haver una part individual de pedagogia i després d'unió entre tots", ha expressat una de les assistents.

A més, a l'acte s'ha manifestat la voluntat de la comunitat musulmana de crear una nova associació civil desvinculada de l'àmbit religiós i alguns coneguts dels joves han expressat la difícil situació que viuen els que els van tenir a prop i les seves famílies.

Aquest no ha estat l'únic acte que s'ha fet aquest dimarts en aquest sentit. L'Ajuntament ha reunit una quarantena d'entitats del municipi amb un doble objectiu. Per una banda, abordar la convocatòria de manifestació prevista per aquest dissabte amb la intenció que sigui es faci amb el màxim de consens possible. Per l'altra, l'alcalde, Jordi Munell, ha demanat al teixit associatiu que "ens ajudi i que el poble pugui culminar el procés de passar pàgina després d'aquests dies traumàtics".

En aquest sentit, ha explicat que la sensació general és que hi ha voluntat i que el municipi està unit malgrat les dificultats.

La comunitat musulmana, present a la trobada

Qui també ha assistit a la reunió ha estat Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT). El Ghaidouni ha elogiat el comportament "exemplar" que ha tingut la població de Ripoll i ha assegurat que la seva actitud demostra que és una "ciutat forta que sap molt bé cap a on va". El representant de la comunitat religiosa ha condemnat els atacs i ha assegurat que "desgraciadament aquest cop ha tocat aquí però això pot passar a qualsevol lloc". "L'objectiu dels terroristes és trencar la societat i injectar la por i cal evitar-ho", ha insistit. El Ghaidouni ha estat acompanyat de membres de la comunitat islàmica de Ripoll, entre els quals hi havia el seu president Ali Yassine.