Els membres de la cèl·lula terrorista per dur a terme un atemptat de «gran envergadura» contra «monuments» i «esglésies», entre elles, la Sagrada Família. Així ho va confirmar dimarts Mohammed Houli Chemlal, el detingut que havia resultat ferit en l'explosió d'Alcanar, en la seva declaració davant el jutge Andreu de l'Audiència Nacional. També va confirmar que l'imam estaria disposat a immolar-se. Va ser l'explosió de la casa, diu Andreu, la que va truncar els seus plans de fer un atemptat més gran i «va precipitar la successió dels fets posteriors», com «el lloguer de furgonetes, l'atropellament múltiple a la Rambla de Barcelona i l'atac amb armes blanques a Cambrils», comprades tres hores abans del segon atac.

A l'ordre de detenció, el jutge també desvela que la cèl·lula utilitzava com a amagatall una masia abandonada a Riudecanyes, localitat a uns 14 quilòmetres de Cambrils, on van aparèixer documents d'identitat de dos dels integrants, concretament el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub. També s'hi van trobar justificants de compra d'armes blanques i material per fabricar explosius. D'aquests comprovants es desprèn que els dies 1 i 2 d'agost van comprar «una ingent quantitat d'acetona», com a mínim, 500 litres, així com el material necessari per a la confecció d'explosius. A més, dimecres a les 20.30 h, tres hores abans de l'explosió d'Alcanar, també van adquirir 15 coixineres i brides per a «molt probablement, contenir els artefactes explosius al seu interior i llestos per ser utilitzats» a Sant Carles de la Ràpita. De les proves recaptades, diu el jutge, «es desprenen indicis racionals que el grup investigat, en els dies i hores previs a l'explosió de la vivenda d'Alcanar, van comprar tot el material necessari per a la confecció dels artefactes explosius. Entre les runes del xalet també s'hi van trobar un cinturó d'explosius. Els indicis apunten que en la vivenda «s'estava intentant fabricar peròxid d'acetona, també conegut com a TATP, utilitzat habitualment per l'organització Daesh en les seves accions terroristes, com per exemple en els atemptats de París i Brussel·les», conclou el jutge.

Centre d'operacions

La cèl·lula gihadista utilitzava la masia abandonada de Riudecanyes per com a centre d'operacions i de seguretat per refugiar-se o reunir-se per planificar les accions, mentre que el xalet ocupat a Alcanar era destinat a la fabricació d'explosius. De fet, diversos indicis apunten que els terroristes van ser a la masia en les hores prèvies a l'atac de Cambrils, com els comprovants de compra d'armes blanques. Després d'adquirir-los van tornar a la casa per cremar els comprovants, abans de posar-se de nou al volant de l'Audi que van utilitzar per al segon atemptat. A més, el jutge destaca un accident protagonitzat per Hichamy tan sols una hora abans de l'atemptat de La Rambla, quan la furgoneta que conduïa va col·lidir amb un altre vehicle a l'AP-7 a l'altura de Cambrils. El terrorista va fugir per un camí després de saltar una reixa de l'autopista en el moment en què l'altre conductor implicat li va dir que trucaria a la policia.

Van ser uns joves de Riudecanyes qui van avisar els Mossos d'Esquadra que havien trobat al voltant de la masia abandonada restes d'una foguera en què, a més dels comprovants de compra, figuraven mig cremats el passaport de Younes Abouyaaqoub i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy.

Una carta per als «soldats d'Estat Islàmic»

Entre les restes d'Alcanar es va trobar un llibre verd amb el nom de l'imam de Ripoll, Abdelkadi Es Satty, que guardava un full manuscrit en àrab, on hi havia escrit: «En el nom d'Al·là, El Misericordiós, El Compassiu. Breu carta als Soldats de l'Estat Islàmic en la terra de l'Al-Àndalus per als croats, els pecadors, els injustos i els corruptors». També s'ha trobat la cartera amb documentació a nom de l'imam així com diversos bitllets de la companyia Vueling amb destinació a Brussel·les al seu nom. Abdelkadi es Satty és el principal sospitós de ser el cervell de l'operació i d'haver radicalitzat els joves terroristes que van perpetrar l'atemptat. L'imam havia estat predicant en una de les mesquites de la localitat de Ripoll durant un any i quatre mesos i hauria mort en esclatar els explosius del xalet d'Alcanar.