«Apiloneu-vos una mica aquí al mig, que no sembli que som quatre gats», va demanar la noia que feia de speaker a l'inici de l'acte. I el fet és que realment ho semblava, però perquè ho eren. Deu ser que encara hi ha gent de vacances, deu ser que ja són moltes diades, però l'acte que va organitzar ahir l'ANCS'anunciava com l'inici de les activitats de l'ANC gironina de cara a la Diada i al referèndum de l'1 d'octubre, però va ser sobre tot un acte d'afirmació nacional, de convenciment que hi haurà referèndum, i fins i tot publicitari, ja que Jordi Sánchez perquè suposen uns ingressos molt necessaris per a l'entitat.

Va començar parlant l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qui va assegurar que «ja som a la meta». Madrenas va complir amb el manual que indica no hi pot haver cap acte proreferèndum sense fer referència als nostres fills, al seu futur, etc. No va decebre l'alcaldessa: «Jo tinc dos fills, i tots volem el millor per als nostres fills, l'opció d'un país just, solidari, culte, amb igualtat d'oportunitats, progressista, obert al món». Per aquest motiu, va remarcar que farà tot el que calgui per posar les urnes als col·legis electorals gironins, ja que -i aquí van tornar a aparèixer els fills- «no em fa por un govern que m'amenaci, sinó que un dia els meus fills em mirin als ulls i em diguin: no vau tenir prou coratge». Aplaudiments.

«Girona no fallarà a Catalunya, serem allà», va finalitzar.

Assaig gironí el dia 7

La següent en intervenir va ser Marta Encuentra, membre del secretariat nacional de l'ANC. Va començar amb un «Sabeu què farem l'11-S?» i va explicar als assistents el que hauran de fer durant la Diada perquè tot surti perfectament. Si tothom es comporta «des de l'aire es veurà com una estela fluorescent que va creixent, preciosa». Encuentra va recordar també que el proper dia 7 de setembre hi ha un assaig pels gironins, al carrer Ciutadans de Girona.

L'últim orador va ser Jordi Sánchez. El president de l'ANC va ressaltar l'«obligació de tots» de sortir al carrer aquest dissabte en la manifestació de rebuig al terrorisme, «per demostrar que ningú no ens pot aturar», precisant que qui porti estelades tingui a bé posar-hi un crespó negre, i sense caure en provocacions, perquè «ningú ens pugui acusar de manipular res». Sánchez va criticar els que sí que manipulen i fan servir el terrorisme per «tancar la carpeta del tema català», que segons ell són no només alguns polítics sinó també «professionals d'alguns mitjans». Després, va instar a guanyar «primer l'11-S i després l'1-O». Va fer una mica d'història per explicar que la tornada de Tarradellas va ser prèvia a la Constitució, cosa que demostra la legitimitat de les reivindicacions catalanes. Va qualificar d'«imprescindible» tornar a ocupar el carrer, va remarcar que «estem arribant al final del procés» i va acabar assegurant que «Catalunya tampoc no li fallarà a Girona».

Finalment, es va fer pels altaveus la pregunta del referèndum, perquè tothom a cor cridés un gran sí i es va cantar Els Segadors.