Ripoll, de bressol de Catalunya a bressol del terrorisme?

Crec que no, estigmatitzar els ripollesos i ripolleses, si ho fa l' ABC, mira, trobaria normal certa tendenciositat. Que ho fes un mitjà del nostre país ho trobaria una mica aberrant.

Coneixia personalment algun dels presumptes implicats en l'atemptat?

En un poble com Ripoll ens coneixem pràcticament tots. Del futbol, del carrer, de prendre una copa en un bar, de la festa major... Fins i tot havia tractat directament el germà d'algun. Al final, en un poble petit com Ripoll, tothom sap qui és tothom.

A toro passat, pensa que potser hi havia algun indici que els podia haver fet sospitar alguna cosa?

A toro passat és fàcil trobar algú que digui «ah, un dia jo els vaig veure allà reunits». Tot això forma part de la rumorologia urbana. Però la realitat és que ni les seves pròpies famílies, ni el seu entorn laboral, ni tampoc els seus amics ni l'entorn esportiu, ningú, havia sospitat res. La veritat és que si hi va haver un canvi de tendència en aquestes persones, ningú no el va captar.

I tot això, en un poble en el qual, com diu, tothom es coneix.

Fins i tot un veí ha explicat que un d'ells tot just feia tres dies li havia explicat el projecte de comprar-se una moto. O alguns companys laborals diuen que un havia parlat del proper viatge que faria. O sigui que l'aparença de normalitat era absoluta, ningú va ser capaç de detectar cap signe de res.

La investigació sembla assenyalar l'imam de Ripoll com a instigador. Què en pot dir, d'ell?

La comunitat islàmica de Ripoll l'havia rebutjat feia uns mesos, però perquè s'absentava bastant i no complia les seves obligacions. No per causa de cap radicalització, ni cap missatge en aquest sentit. De fet, quan hi ha casos d'imams massa radicals o que prediquen missatges contraris a la nostra llei -denigrants per la dona, etc.-, sol ser la mateixa comunitat musulmana qui els rebutja. A Ripoll, com li dic, això no havia passat, el rebuig era per absència, per no dedicar-se prou a la feina. Fixi's que aquests nois no eren assidus a la mesquita.

No em digui que no eren creients.

Com a mínim no eren practicants, no anaven assíduament al culte. Per tant, si hi va haver captació per part de l'imam, es va produir sempre fora de l'àmbit de la religió. Els experts a captar gent, per a una secta o per al que sigui, es fixen en unes persones en les quals potser han detectat poca personalitat, facilitat de captivar-los. Es fa fora del culte precisament per ocultar-ho a la resta de la comunitat. Hi ha gent capaç d'inflar el cap, d'abduir el cervell d'uns joves cap aquest extremisme, cap a aquesta guerra santa de l'Estat Islàmic.

Tem que creixi a Ripoll la islamofòbia?

És un risc que podem patir. Demano en veu alta que regni la intel·ligència emocional. El que busca Estat Islàmic és dividir la societat, que tinguem por. Por d'anar al futbol, al teatre, a la platja, por del nostre veí d'escala i del nostre company de l'equip de futbol. Si ho aconsegueixen serà l'èxit i el triomf de l'Estat Islàmic. Hem de ser més intel·ligents que els terroristes i no caure en aquesta resposta fàcil de relacionar religió musulmana i Estat Islàmic. Busquen dividir la societat, que tinguem por del nostre veí, si això triomfa serà la seva victòria. No els podem permetre ni una engruna de triomf, hem de ser més forts racionalment que ells.

Els familiars dels nois li han mostrat algun temor a ser rebutjats socialment?

Ens hem reunit amb els responsables de l'associació cultural musulmana de Ripoll, ja ho vam fer quan encara es desconeixia la magnitud de tot plegat. El que puc dir és que els familiars estan molt afectats, hem coincidit un parell de vegades a la plaça de l'Ajuntament.

Són també víctimes, aquests familiars?

És que víctimes ho som tots. Ho és el poble de Ripoll, però també els companys de feina d'aquests nois i els companys de l'equip de futbol. Víctimes també ho són la societat catalana, i la ciutat de Barcelona i Cambrils i Alcanar. Tots ho som, a tots ens afecta en major o menor grau, sense diferència de color, de religió ni d'origen. Però hem de ser forts i anar més enllà, en el sentit que hem d'evitar donar la raó als terroristes.

S'aixequen veus contra els llocs de culte islàmic a les ciutats catalanes. Com a alcalde d'una població que en té, què opina?

La religió no té res a veure amb tot això. La religió islàmica condemna la violència, relacionar-la amb el terrorisme és fàcil i simplista. És la lectura que l'Estat Islàmic vol que fem, busca justament que aquestes persones musulmanes que viuen a occident, siguin arraconades. Així seran més febles i serà més fàcil que caiguin en la seva conxorxa islamista. Si som tan estúpids de caure en aquesta trampa, estarem donant el triomf a l'Estat Islàmic. Si deixem de fer la nostra vida habitual, estarem caient en la trampa de l'Estat Islàmic. Hem de ser prou intel·ligents de no donar-los la raó, de no donar-los ni un bri d'èxit. Reconec que això és molt fàcil de dir i molt difícil de fer. A Ripoll mateix, passarem dies de dolor, fins i tot de ràbia, però tots plegats com a societat ens hem d'aixecar, pair-ho, i tirar endavant.

L'Ajuntament estava al corrent de l'operació policial a Ripoll, abans que tingués lloc?

L'Ajuntament estava amatent, de cara a facilitar tot el que estigués en les seves mans. Ara bé, som conscients que això són informacions policials que s'escapen de les nostres atribucions. El que sí que teníem era certa informació prèvia, més que res perquè no hi hagués alarma en veure els controls i la resta de l'operatiu. Ens van dir quins carrers es tallarien, etc. Una mínima informació sí que la teníem, ni que fos per atendre els veïns que trucaven preocupats, però l'operació era d'àmbit nacional, inclús estatal.