Les autoritats austríaques comproven si el presumpte cervell dels atemptats de Catalunya, l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, va predicar en una mesquita de Viena el 2015, com informa un diari local, va explicar un portaveu del Ministeri de l'Interior.

«Estem en contacte amb les autoritats espanyoles i estem comprovant aquesta informació, encara que actualment no hi ha cap confirmació», va explicar un portaveu del Ministeri, Karl-Heinz Grundböck. El diari Kronen Zeitung va informar dijous que Es Satty, mort en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar en la qual la cèl·lula terrorista manipulava explosius, va estar almenys dues vegades a Àustria entre els anys 2015 i 2016. A més, va afegir que una font, que no identifica, assegura que es va veure amb l'imam de Ripoll durant la tardor de l'any 2015 i el febrer de 2016.

En la primera ocasió, segons la font, Es Satty va donar una conferència a un grup de joves en una mesquita al districte de Rudolfsheim-Fünfhaus. A més, el diari assenyala que l'imam hauria divulgat les seves tesis entre joves del barri en el qual s'allotjava a Viena. Segons aquesta font, l'imam es va presentar en aquell moment com a «liberal».

Mesos després, al febrer del 2016, l'informant es va trobar a l'aeroport de Viena amb l'imam de Ripoll, que anava acompanyat d'un jove que formava part d'un viatge organitzat a la Meca.

El viatge a Suïssa

Mentrestant, la policia també està investigant els motius pels quals Mohammad Hychami i Youseff Allaa, dos dels terroristes morts de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats a Barcelona i Cambrils, van viatjar el mes de desembre passat a la localitat suïssa de Zuric. Segons van confirmar fonts pròximes a la investigació, en les indagacions sobre la cèl·lula s'ha descobert aquest viatge que van fer junts Hychami, un dels terroristes abatuts en l'atemptat de Cambrils, i Youssef Aallaa, mort en l'explosió de la casa d'Alcanar.

Els investigadors intenten descobrir les motivacions d'aquell viatge i si guarda alguna relació amb els atemptats de la cèl·lula, que es creu que feia mesos que preparava al xalet d'Alcanar un atemptat amb explosius a monuments i esglésies de Barcelona, entre elles la Sagrada Família.

Segons va publicar ahir La Vanguardia, aquests dos terroristes solien anar sempre junts i el passat 1 d'agost van ser gravats per càmeres de seguretat quan compraven en un basar xinès de Sant Carles de la Ràpita fundes de coixí, brides i acetona amb els quals, segons sembla, pretenien preparar els explosius per atemptar.

A més d'aquell desplaçament a Zuric, la policia està investigant els motius pels quals dos o tres dels terroristes van viatjar a la regió de París entre els dies 11 i 12 d'agost, on se sospita que podrien haver intentat aconseguir detonadors per als seus explosius, un artifici que no és fàcil de fabricar de forma casolana i que resulta necessari per activar les bombes.