Més de 16.000 persones, segons la Policia Local, van participar en la manifestació celebrada a Cambrils per condemnar els atemptats terroristes de la setmana passada a aquesta localitat i a Barcelona i a favor del diàleg, encapçalada per policies i equips d'emergències. La multitud, que omplia de gom a gom el passeig de les Palmeres, va dedicar a aquesta primera fila una tancada i emotiva ovació a l'inici de la marxa solidària amb el lema «Tots som Cambrils». La manifestació va desbordar totes les previsions, ja que els càlculs municipals eren reunir unes 5.000 persones i es va més que triplicar la xifra de participants.

La marxa solidària va recórrer 700 metres del passeig de les Palmeres fins al Club Nàutic, el punt on dijous passat cinc terroristes van atropellar sis vianants -una veïna de Saragossa va morir uns dies després a l'hospital- i van envestir un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra en un control policial, abans de ser abatuts atrets pels agents.

La primera fila es va reservar per a representants dels Mossos d'Esquadra, Policia Local de Cambrils, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil i professionals sanitaris. A files posteriors, al costat de les autoritats locals, es van situar la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

També hi van assistir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els seus homòlegs de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i de Lleida, Àngel Ros, entre una nodrida representació política.

L'acte va acabar amb una ofrena floral al punt on un agent dels Mossos d'Esquadra va abatre quatre dels terroristes abans que una altra dotació de la policia catalana matés el cinquè, a uns metres de distància. L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza (ERC), va assegurar que «ningú no ens traurà la il·lusió de viure i de tirar endavant; Cambrils és una terra acollidora i ho seguirem sent».

Junqueras va fer una crida a la mobilització ciutadana i pacífica per «expressar el ferm compromís a favor de la llibertat i de la democràcia» en actes com el celebrat a Cambrils i el convocat avui a Barcelona.

Presència de turistes

Nombrosos turistes també es van sumar a la manifestació, com una família austríaca que va arribar a Cambrils dijous procedent de Viena. El pare de família va assegurar que «vam arribar ahir a Cambrils, però no tenim por i ens hi quedarem fins dilluns». La Roser, de Cambrils, va explicar que va participar en la marxa per donar suport a les víctimes i a les seves famílies. «Cal que la gent vegi que hem de fer la nostra vida i seguir endavant, alhora que hem d'anar alliberant el gran dolor que tenim tots plegats», va defensar.

En Joan Guinovart, de Reus, va expressar la seva solidaritat amb el poble de Cambrils i amb el conjunt de Catalunya en «repulsa» al terrorisme. En el seu cas, a més, es va mostrar especialment afectat perquè la seva filla i la seva neta es trobaven a les Rambles de Barcelona en el moment de l'atemptat a la capital catalana. L'Àlex, de Móra d'Ebre, es va manifestar «per demostrar que no tenim por ni odi a l'Islam, perquè els terroristes no representen ni una religió ni un col·lectiu».