Els treballadors de les ambulàncies de les comarques gironines i l'Alt Maresme enduriran la vaga a partir dels primers dies de setembre. Si no hi ha un acord en els pròxims dies, la mobilització laboral dels tres sindicats majoritaris al comitè d'empresa -Sindicat del Transport Sanitari de Girona, Comissions Obreres i Sindi.Cat- passarà d'una vaga parcial amb dues aturades del servei cada divendres a vaga indefinida de 24 hores després d'una «esperpèntica» jornada de mediació al Departament de Treball de Barcelona aquest dijous, segons va explicar ahir el portaveu del comitè de vaga, Joan Ramon Rodríguez.

Els treballadors, que ja amenacen des de fa temps amb la radicalització de la vaga, ja han iniciat els tràmits i estan a l'espera de donar a conèixer la data exacta de l'aturada de 24 hores. De moment, divendres vinent tenen previst mantenir les aturades parcials.

«La voluntat dels treballadors no és dilatar el procés, sinó solucionar el problema, la precarització del servei i les nostres condicions laborals», va dir el representant dels treballadors, apuntant que la posició «immobilista» de l'administració no està ajudant a desenquistar el conflicte.

En la reunió de dijous, la cinquena per intentar negociar l'aturada de les protestes, va acabar amb els sindicats «aixecant-se de la taula sense signar l'acta, tant per la posició de l'empresa concessionària del servei, Transport Sanitari de Catalunya (TSC) com per la «immobilitat» del SEM i el CatSalut i el paper del mateix Departament de Treball, va indicar Rodríguez.

Tot i això, assegura, la voluntat dels treballadors és «arribar a una entesa» i esperen una nova citació la setmana que ve per seguir negociant. Dels dotze punts que hi ha sobre la taula de negociació, empresa i sindicats han «acostat posicions» en alguna qüestió, si bé «n'hi ha d'altres que són intocables i són precisament els més importants», detallava ahir el representant del comitè de vaga.

Pel que fa a la segona jornada de vaga parcial celebrada ahir, va consistir en dues aturades del servei, una al matí entre les sis i les deu del matí i la segona de dues a sis de la tarda, a més d'una manifestació a Calella de la costa.

Segons van detallar fonts del SEM, la mobilització va afectar 110 pacients que tenien programades visites a consultes externes i rehabilitació, 64 a la franja de matí i 46 a la tarda. En la primera jornada de vaga, el dia 11 d'agost -la de la setmana passada va quedar suspesa en senyal de dol pels atemptats de Barcelona i Cambrils- van ser 109 els pacients que van haver d'anul·lar els trasllats programats als hospitals.

En tot moment, però, va quedar garantida l'assistència a les emergències i a les urgències, així com els trasllats per a les hemodiàlisis i els tractaments oncològics com la quimioteràpia o la radioteràpia.

Tots els vehicles van poder sortir, si bé el SEM va detectar pintades a tres ambulàncies i a Lloret de Mar el vehicle d'intervenció ràpida -un VIR, cotxe en què un tècnic i un metge es desplacen per atendre pacients in situ, sense traslladar-los- tenia punxes i claus just davant de les rodes. Se'n van adonar abans que es posés en marxa i per tant, no va arribar a afectar el vehicle.

Des del SEM van remarcar ahir que es tracta d'un «conflicte laboral entre els treballadors de l'empresa Transport Sanitari de Catalunya i l'empresa», en què el Sistema d'Emergències Mèdiques «media» tot i que no es tracta d'empleats seus.

Crítiques pels serveis mínims

Per la seva banda, els sindicats convocants van denunciar que s'estaven incomplint els serveis mínims fixats per la Generalitat, que eren del 85%. «Tenim constància que hi ha algunes ambulàncies fent ruta de rehabilitació, cosa que incompleix els serveis mínims anunciats», va explicar Rodríguez.

A més, segons el representant dels vaguistes, va assegurar que l'empresa estava posant obstacles a alguns treballadors que volien fer vaga. «La situació és greu, perquè s'està denegant el seu dret mobilitzar-se», va apuntar.

Entorn de l'hospital Josep Trueta de Girona van aparèixer diferents pintades que qualificaven TSC de «màfia». El comitè de vaga se'n desmarca.