La producció de documentació oficial a les comarques de Girona no s'atura i l'expedició de passaports i DNI n'és una mostra. En una província fronterera com la gironina, només en un any s'ha incrementat l'expedició de passaports en un 14,5%. Això suposa un augment destacable que situa aquesta província en el catorzè lloc entre les províncies d'Espanya. Per davant hi té grans àrees de població com Madrid, que ocupa la primera posició amb 331.118 passaports, i Barcelona, amb 299.929, que és la segona.

A Girona, la producció durant l'any 2016 ha estat de 38.727, cosa que suposa que cada dia s'hagin gestionat més de 106 documents d'aquesta tipologia. Cal destacar que l'any passat va ser menor, amb un total de 33.822 passaports, segons dades de l'últim balanç anual del Ministeri de l'Interior.

A la demarcació, la Policia nacional té diversos punts habilitats per fer aquest tipus de documents així com el Document Nacional d'Identitat (DNI). Majoritàriament es troben a les comissaries d'aquest cos policial i qui s'encarrega d'aquest tipus d'informació són membres de les Unitats d'Estrangeria i Documentació de la Policia Nacional, així com funcionaris del cos. Les oficines es troben situades a Girona, Camprodon, Figueres, la Jonquera, Lloret de Mar, Portbou, Puigcerdà i Sant Feliu de Guíxols.

Cal destacar que a Girona és on es genera més activitat documental. Però a la geografia gironina també hi ha d'altres punts on es produeixen molts passaports i DNI com són Figueres i Lloret de Mar. La província de Girona és de pas i no només d'espanyols sinó també d'estrangers, fet que fa que l'activitat documental dels funcionaris de la Policia Nacional sigui elevada.

Manca de funcionaris

Aquest col·lectiu de funcionaris es troba en situació de dèficit ja que fa anys que no hi ha noves places i a Girona ha arribat a un punt que la Policia Nacional ha hagut de posar-hi policies per donar el servei. Aquest any, el comissari del CNP a Girona, Francisco Pamplona, va xifrar en una trentena el personal necessari per cobrir les oficines on s'expedeixen el DNI i els passaports. Aquesta situació ha provocat esperes malgrat la cita prèvia, sobretot en mesos d'estiu. I que fins i tot que els funcionaris de l'Estat s'hagin manifestat i hagin denunciat la manca de personal, agreujada per les jubilacions. Malgrat aquesta situació, la generació de documentació segueix creixent i cal destacar que el punt de la demarcació on es van expedir més passaports durant l'any passat va ser l'oficina de Girona, amb un total de 13.743 i, en segon lloc hi va haver Figueres, amb 8.549.

Pel que fa als Documents Nacionals d'Identitat (DNI), una dada rellevant és que se n'han generat un 12,48% més en només un any. Si el 2015 en van tramitar 87.814, l'any passat la xifra va ser substancialment més alta, amb 98.775. Aquí cal destacar que s'hi compten tant els de nova creació com les renovacions.

De renovacions se'n van fer 86.514 i de primera inscripció, 12.261. Aquests documents majoritàriament es van expedir a l'oficina de la Policia Nacional de Girona, 39.189 dels quals eren nous i 34.619 eren renovacions. L'altre punt de Girona on se'n van expedir més és Figueres, amb 15.496, seguit de Lloret de Mar, amb 11.988. La majoria dels DNI es van fer en zones urbanes (97.523) durant el 2016 i la resta, 1.252, en àrees rurals.

Cal afegir que existeix una oficina mòbil del DNI a Girona que en va realitzar 1.252 durant tot l'any passat. Aquest és un servei d'unitat mòbil que té la Policia Nacional i que es desplaça en cas que una persona de la tercera edat o amb problemes de mobilitat necessiti renovar el DNI a domicili.