Mohammad Houli Chemlal, el terrorista que va quedar ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar, va declarar davant el jutge que l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, mort també a la casa, volia immolar-se i que la cèl·lula preparava atemptats amb bombes a «monuments» de Barcelona. L'únic supervivent de l'explosió d'Alcanar va explicar que en el moment de la detonació es trobava al porxo de l'habitatge recollint els plats del sopar que havia mantingut amb altres integrants de la cèl·lula, raó per la qual no va morir. A la casa es va trobar una carta de l'imam de Ripoll dirigida als soldats de l'Estat Islàmic (EI).

Ell, va assenyalar, sabia des de feia dos mesos que la cèl·lula planejava atemptats amb bomba a «monuments» de Barcelona, però es va defensar afirmant que no pretenia fer mal i que de fet havia proposat atemptar de nit perquè hi hagués menys víctimes. Els investigadors consideren que els atemptats de Barcelona i Cambrils els van fer a la desesperada després de l'explosió i, en aquest sentit, Mohammad Houli Chemlal va dir que ell no coneixia cap pla B, però que sí preparaven bombes per col·locar a monuments, per la qual cosa manipulaven «dissolvents». El detingut va comparèixer davant del jutge en cadira de rodes a causa de les seves ferides, cap cot i parlant en veu baixa mirant a terra.

Pel que fa a Driss Oukabi, germà d'un dels cinc terroristes abatuts a Cambrils, va admetre que va llogar una furgoneta que va ser usada pels terroristes en l'atropellament de la Rambla de Barcelona, però que ho va fer perquè li van dir que era per a una mudança i que necessitaven algú més gran de 26 anys (ell en té 28).

Un altre dels detinguts que va declarar és Salah El Karib, de 34 anys i que regenta un locutori. L'arrestat va admetre que va comprar per internet bitllets d'avió per a Driss Oukabir amb destinació al Marroc i també per a l'imam, però que ho va fer a canvi d'una comissió, cosa que feia habitualment per a clients del seu negoci que no tenien targeta de crèdit.

El quart arrestat, Mohammad Aallaa, de 27 anys, detingut a Ripoll i germà de Sadi Aallaa, que també va morir abatut a Cambrils, va ser preguntat pel cotxe marca Audi a nom seu que van usar els terroristes a l'atemptat del passeig Marítim de Cambrils i amb el qual prèviament havien viatjat a París. El detingut va declarar que el cotxe era en realitat del seu germà, ja que ell ja en té un, i que hi figura com a titular per una qüestió d'assegurances.

El jutge Fernando Andreu va enviar a la presó Mohammad Houli Chemlal i Driss Oukabir. Al ferit a Alcanar li imputa delictes d'integració en organització terrorista, assassinats i lesions de caràcter terrorista, dipòsit d'explosius i estralls, mentre a Oukabir l'acusa només dels dos primers delictes.

Respecte a Salah El Karib, va prorrogar la seva detenció durant 72 hores més fins que s'aclareixi la seva participació en els fets amb la pràctica de més diligències. En concret, el jutge està analitzant el contingut de l'ordinador del locutori que regenta per intentar aclarir qui va comprar bitllets d'avió per a Driss Oukabir i per a l'imam de Ripoll. Finalment, va deixar en llibertat provisional Mohammad Aallaa perquè considera que «els indicis existents sobre la seva presumpta col·laboració amb el grup investigat no són prou sòlids» i només el situen com a titular del cotxe que es va usar en l'atemptat de Cambrils.