Alguns membres de la cèl·lula terrorista responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils van fer un viatge «extremadament ràpid» a París, va assenyalar ahir el ministre francès d'Interior, Gérard Collomb, afirmant que s'investiguen les seves motivacions i insistint que els serveis secrets francesos no tenien controlats els membres de la cèl·lula.

«Va ser un viatge d'anada i tornada extremadament ràpid», va subratllar Collomb després d'indicar que, segons ell, els terroristes havien anat a la capital francesa «a treballar». En una entrevista radiotelevisada pels mitjans BFMTV i RMC, el ministre va indicar, però, que la investigació encara no ha determinat la raó d'aquest viatge, que va tenir lloc menys d'una setmana abans que es produïssin els atacs a Catalunya. Va confirmar, a més, que un radar va detectar, per un excés de velocitat, l'Audi dels terroristes.

Segons el canal de televisió BFMTV, a l'interior viatjaven Younes Abouyaaqoub, l'autor de l'atropellament de la Rambla de Barcelona -abatut dilluns pels Mossos d'Esquadra- i un dels cinc membres de la banda a Cambrils, del qual no es va donar el nom. El vehicle va ser l'Audi A3 utilitzat per aquest comando, els membres dels quals van morir a trets pels Mossos, va precisar el diari Le Parisien, que per la seva banda -citant una font policial- va indicar que al cotxe hi anaven 4 persones.

Abouyaaqoub i el segon terrorista -segons la versió de BFMTV- es van allotjar en un hotel prop de París en la nit de l'11 al 12 d'agost, i van ser a la capital francesa, on se sap que van fer compres en uns grans magatzems, però de caràcter «anodí» i res que tingués a veure amb components químics o amb armes i que es pogués fer servir per cometre atemptats.

El dia 12 va ser quan un radar d'Essone, un departament del sud de París, va fotografiar l'Audi per excés de velocitat i aquest mateix dia la seva matrícula va ser detectada per altres radars, primer al departament de Puy de Dome i després a d'Aude, la qual cosa demostra que van prendre ràpidament el camí de tornada cap a Espanya. Collomb va explicar que les forces de seguretat franceses van saber «que havien vingut a la regió parisenca» i així ho van transmetre «a les autoritats» espanyoles. A més, va subratllar que, des que es van produir els atacs, «els serveis secrets francesos han seguit aquest assumpte en cooperació estreta amb els serveis espanyols» i que dilluns mateix va parlar per telèfon amb el ministre espanyol de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Zoido serà demà a París per formalitzar un dispositiu de cooperació en la formació de gendarmes i guàrdies civils, per analitzar el viatge dels terroristes i tractar altres aspectes relacionats amb l'intercanvi d'informació entre els respectius governs.