L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i el Sindicat Unificat de Policia (SUP) han denunciat avui el que consideren «exclusió» i «aïllament» a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la investigació dels atemptats gihadistes comesos a Catalunya.

En un comunicat conjunt les organitzacions majoritàries en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat denuncien «l'exclusió i l'aïllament sofert» per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional «durant la investigació i gestió dels atemptats». Segons afirmen, «una vegada més la debilitat de les institucions i dels responsables polítics del nostre país ha provocat que l'experiència i l'estructura a escala nacional presents en la Policia i en la Guàrdia Civil en l'àmbit de la lluita antiterrorista hagi estat marginada de forma dolosa en la investigació», lamenten.

Afegeixen que aquesta actitud tindria a veure «amb un únic objectiu, el de transmetre una imatge a l'exterior de les nostres fronteres d'un Estat català autosuficient, instrumentalitzant per a això sense cap tipus d'objecció la seguretat pública i assumint per tant els errors i conseqüències que d'aquesta praxi pogués derivar-se».

Fan referència concreta a l'«impediment d'accés a l'equip TEDAX (tècnic especialistes en desactivació d'explosius) de la Guàrdia Civil a la casa d'Alcanar (Montsià) després de l'explosió». També al «desconeixement per part de les autoritats catalanes del fet que l'imam de Ripoll fos deixeble d'un dels principals detinguts en l'operació de la Policia Nacional contra el terrorisme gihadista 'Xacal I' l'any 2007».

Segons el parer d'AUGC i SUP amb tot això «queda en evidència una vegada més la flagrant vulneració dels acords de cooperació així com el deficient funcionament dels mecanismes de comunicació entre les Forces i Cossos policials del nostre país». En qualsevol cas, SUP i AUGC reiteren el seu suport al treball dut a terme pels Mossos d'Esquadra, «que han arriscat les seves pròpies vides per protegir la dels ciutadans». «Per això precisament es fa més necessària una acció conjunta», van afegir.