El president dels EUA, Donald Trump, va posar ahir l'atemptat de la setmana passada a Barcelona com a exemple de la «maldat» i la «brutalitat» dels grups terroristes. «No és necessari mirar més enllà del vil i brutal atac de la setmana passada a Barcelona per entendre que els grups terroristes no es detindran davant res per cometre les seves matances contra homes, dones i nens innocents», va dir Trump, durant un discurs a la nació per explicar la seva nova estratègia a l'Afganistan.

«Hem d'abordar la realitat del món tal com és en aquest moment, i les amenaces que enfrontem i afrontar tots els problemes de l'avui», va afegir. «Treballant al costat dels nostres aliats, trencarem la seva voluntat, assecarem el seu reclutament, els impedirem creuar les nostres fronteres, i, sí, els derrotarem, i els derrotarem fàcilment», va assegurar Trump.

Canvi d'estratègia a l'Afganistan

Donald Trump va anunciar durant el discurs d'ahir des de la base militar de Fort Myer, a Virgínia «canvis dràstics» en la seva estratègia a Afganistan. Diversos mitjans havien avançat que el magnat anunciaria un augment de 4.000 soldats nord-americans, que se sumarien als 8.400 que ja són a Afganistan, però el mandatari no va donar cap xifra i va dir que part de la seva estratègia es mantindrà en secret.

«Un pilar central de la nostra nova estratègia és un canvi des d'un enfocament basat en temps a un basat en condicions. He dit moltes vegades com de contraproduent és que els Estats Units anunciïn amb antelació les dates en què esperem començar o acabar les nostres operacions militars», va dir. «Les condicions sobre el terreny i no els temps arbitraris guiaran la nostra estratègia a partir d'ara». «No diré quan atacarem, però atacarem», va afegir.

Trump va assegurar que, quan va arribar al poder al gener, el «seu instint original era una retirada» de les tropes. «El poble nord-americà està cansat de guerres sense victòria, i comparteixo la frustració» amb «la guerra més llarga de la història» del país. No obstant això, va opinar que «les conseqüències d'una retirada ràpida són previsibles i inacceptables» perquè «crearia un buit que els terroristes omplirien ràpidament», va argumentar. «El 2011, els Estats Units es van retirar a tota velocitat d'Iraq i els nostres costosos avenços van caure en mans dels enemics terroristes».