Què és el salafisme?

És un nom que es dona genèricament a les persones que entenen l'Islam de manera deformada i que creuen que ho fan per seguir el model del profeta i dels seus seguidors. Tenen grans contradiccions.

Contradiccions?

Sí, per exemple: si el profeta va amb camell, ells van amb cotxe. O si el profeta escrivia amb una fulla de palmera, ells ho fan amb ordinador i telèfon. És a dir, tot és contradictori.

Què és el wahhabisme?

És una mena de salafisme, que sorgeix a l'actual país de l'Aràbia Saudita. Porta aquest nom perquè un dels seus inspiradors és Muhammad ibn Abd-al-Wahhab an-Najdí. Aquest home es va aliar amb la casa dels Ibn Saüd, aquests es van imposar sobre la resta de tribus de l'Aràbia Saudita i encara manen avui en dia. Practicant un islam fora de lloc.

Aleshores podríem dir que el wahhabisme és un corrent de salafisme?

Exacte. És un més. Els talibans en serien un altre. El salafisme és en general i el wahhabisme n'és una part que trobem molt focalitzada a l'Aràbia Saudita.

El Marroc practica aquest tipus d'Islam?

No. El Marroc és un país força obert, força tolerant. Val a dir que la proporció d'immigrants de la península Ibèrica és més de gent del Marroc que de l'Afganistan. Per qüestió de proximitat geogràfica.

Vostè ha comentat en diverses ocasions que ens equivoquem en anomenar l'Estat Islàmic...

Sí. Això que en diuen Estat Islàmic jo començo per negar-li el nom d'Estat i el nom d'Islàmic. Aquesta gent són terroristes. No són un estat i no segueixen la doctrina de l'Islam. Dient-los terroristes n'hi ha prou.

Negar-li el nom?

Sí. Perquè cap organisme internacional els ha considerat un estat. No són islàmics perquè les opcions que fan no estan d'acord amb la doctrina de l'Islam. Per posar-te un paral·lelisme, serien el ku klux klan del cristianisme.

Quina considera que és la gran diferència envers Al-Qaeda?

Doncs, l'Estat Islàmic ha fet un pas important respecte a Al-Qaida, perquè aquests no volien aconseguir territori. Mentre que aquest grup ha volgut establir-se en un territori i conservar-lo.

Quin és l'origen de la paraula gihad?

Gihad és una paraula que surt a l'Alcorà. Si els musulmans creuen que l'Alcorà l'ha dictat Déu, Déu la utilitza i per tant és una paraula seriosa.

Quin significat té?

De les 35 vegades que surt en l'Alcorà, en 25 dels casos vol dir «un esforç». En les 10 ocasions restants significa una «lluita» o un «combat». Però analitzant tot l'Alcorà, perquè un combat sigui «gihadista» s'han de complir unes normes. I aquestes normes, escrites fa més de cinc segles, no són les que es compleixen ara.

S'han de complir unes normes?

Sí. En una guerra que es pugui dir gihad l'Alcorà assenyala que no es poden matar ni dones, ni nens, ni cecs, ni malalts crònics, etcètera. A aquests terroristes els interessa que es digui gihadisme. Però no ho és i els musulmans tenen molta cura a l'hora d'usar aquest terme.

És una paraula important?

Sí. Per exemple, molts nois i noies musulmans que han passat per les meves classes de la facultat m'han explicat en més d'una ocasió que els seus familiars a l'inici del curs o abans de marxar els desitjaven un «bon gihad». És a dir, que l'esforç que ara faràs per començar i acabar una carrera sigui profitós. I això la gent ho ignora.

Com es pot combatre el racisme que pot generar aquests actes?

Doncs procurant treballar molt, dedicar-hi els mitjans necessaris i amb molta educació. S'ha d'intentar evitar que se'ls mengi el coco. Qualsevol persona és susceptible de ser captada per una secta. Et «mengen el coco» i ningú se'n salva. Els captadors saben com actuar per aconseguir que nois i noies joves facin aquestes barbaritats.

Com són els enterraments musulmans?

Primer s'agafa el cadàver i s'ha de rentar començant pels peus, amb aigua sabonosa o perfumada. Això s'anomena lavatori. Un cop net s'embolica el cos amb un llençol que se'n diu mortalla. Aleshores se l'ha d'enterrar directament a terra sense fèretre i sense nínxol.

Això porta algun problema?

Sí. Perquè alguns ajuntaments no tenen cementiris propis per a musulmans i la llei sanitària demana nínxols. El que es fa alguns cops és repatriar el cadàver. Això val uns 6.000 euros i hi ha famílies que ho fan pagant una assegurança.

Es fa algun tipus de cerimònia?

Al cementiri normalment es fa una oració en el moment d'enterrar el cos. Però el que nosaltres entenem per funeral no acostuma a ser-hi. Però el principal és el temps, com més aviat s'enterri el cos, millor.