Resseguir els passos dels terroristes En aquesta, hi exposa diversos punts de la investigació que són clau per traçar una línia de com es va començar a gestar l'acció dels terroristes.

Una de les claus és la gran quantitat de material que la policia troba a dins de la casa d'Alcanar, on el 16 d'agost es va produir una explosió a causa de la gran presència d'objectes per crear artefactes explosius. Hi ha des de bombones de butà, acetona, claus per utilitzar com a metralla, entre d'altres. Uns indicis que fan pensar als investigadors que volien provocar una acció terrorista de gran envergadura però que es va veure frustrada per l'explosió. I que va precipitar l'atropellament a la Rambla de Barcelona l'endemà mateix. Un atropellament que va anar a càrrec de Younes Abouyaaqoub. A Alcanar entre les restes de la deflagració, també s'hi va trobar documentació i un document destacable: un llibre de color verd a nom de l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i a dins d'aquest hi havia un full escrit en àrab sobre l'Estat Islàmic. I que ve a confirmar que la cèl·lula terrorista de Ripoll es considerava soldats de l'Estat Islàmic.

Cal destacar com diu el jutge de l'Audència Nacional en la seva interlocutòria, que amb les dades de diversos comprovants de la compra de productes i materials per cometre atemptats, es desprenen indicis racionals que el grup va comprar poques hores abans de l'explosió d'Alcanar el material necessari. I que l'explosió és el que va precipitar els fets posteriors: l'atropellament múltiple de la Rambla i l'atac amb armes blanques a Cambrils, les quals havien comprat els terroristes poques hores abans en un comerç de la població.

Cal destacar també que un dels terroristes va arribar a l'aeroport del Prat només tres dies abans que tingués lloc els fets d'Alcanar, es tracta de Driss Oukabir. Un bitllet d'avió que segons va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional, el propietari del locutori de Ripoll detingut, va ser comprat pel germà de Dris, en Moussa Oukabir. Però com que no tenia targeta de crèdit qui va acabar pagant el vol va ser el mateix amo del locutori, també detingut, Salh el Karib, el qual encara roman detingut ja que el jutge va ordenar més diligències.

Cal destacar que els atacs de Barcelona i Cambrils han estat reivindicats per Etsat Islàmic. El mateix dia de l'atropellament massiu de Barcelona a la Rambla, ho fan fer a través del mitjà de propaganda El Amaaq i el dia 19 d'agost també ho van fer a través d'internet.