Els membres de la Comissió de Festes d´Olot, els seus col·laboradors i els membres de les entitats socials que atenen en les ­barraques han estat formats en agressions sexistes.

El regidor de Festes, Josep Berga, ha explicat que en una festa amb actes de molta afluència de gent, les agressions sexistes s´han de prevenir. Per fer-ho l´organització de la festa ha renovat el protocol d´actuació davant de les agressions sexistes. Les regles de reacció -segons Berga- han estat llegides a les persones que estaran encarades a la gent en el decurs dels actes festius.

Els objectius són tenir els espais de les Festes del Tura segurs i lliures d´agressions sexistes, evitar que les agressions quedin impunes i articular un circuit per protegir i donar resposta a la persona agredida.

Les Festes del Tura començaran el dimecres dia 6 de setembre i acabaran el diumenge dia 10 de setembre. Hi ha 4 nits festives, en les quals tindran lloc desenes de concerts de tots els estils musicals i com cada any aplegaran desenes de milers de persones de totes les edats. El cap de la Policia Municipal, Ignasi López, va explicar que la idea és aclarir que festa no significa dret a tot i que les noies han de ser respectades. Va indicar que el protocol forma part d´un seguit de campanyes de prevenció que deriven de la reacció a abusos ocorreguts en diferents edicions de la Festa Major de Pamplona.

A més de les regles d´intervenció, el regidor de Festes, Josep Berga, va recordar que han publicat un cartell que recorda que cal evitar les agressions sexistes. Amb el dit índex, la gegantessa assenyala el lema del cartell: «No és no, atura les agressions sexistes». La idea és fer públic el rebuig de la ciutat envers la violència sexista.

Com actuar

El preàmbul del protocol explica que una persona durant una festa major pot rebre comentaris ofensius i degradants, tocaments físics i una variabilitat molt gran d´actituds que violenten i vulneren la integritat física, emocional i mental de la persona agredida. Precisa que una agressió és quan una persona se sent agredida i que cada una té uns límits diferents.