L´estiu d´enguany passarà a la història per ser el segon més calorós des de 1911, només superat pel del 2003. Adoptant una mirada més focal, Gerard Taulé, meteoròleg i col·laborador de Diari de Girona, apunta que «estem a punt d´acabar un dels quatre mesos d´agost més càlids al centre de Girona també des de 1911, només superats pels anys 2003, 2009 i 2012». Aquest fet es deu a les múltiples onades de calor i a les escasses pluges que han afectat el territori català des que va començar el mes de juny, sobretot a partir de la segona quinzena.

Taulé afegeix que ens tornem a trobar al bell mig d´una onada de calor que, a diferència de les dues anteriors en els mesos de juny i principis d´agost, passa més desapercebuda a causa de l´espessa nuvolositat i la severa xafogor sobretot a les zones costaneres. Ahir dilluns, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va activar l´Avís per calor que s´allargarà durant el dia d´avui, sobretot amb l´entrada de la tarda. En general, les temperatures mitjanes d´aquesta temporada d´estiu han estat molt elevades. L´anàlisi de l´expert gironí recull que «les mitjanes a Girona-Sèquia del juny, juliol i agost són de 25,4ºC, 25,4ºC i 26,8ºC, una anomalia de més de tres graus respecte al segle XX». Amb la mitjana de 26,8 graus a la mà, Taulé argumenta que es tracta d´un dels mesos d´agost amb els termòmetres més enlairats des de fa cent sis anys. Les temperatures exagerades no només s´han fet paleses de dia, sinó que també han tocat sostre durant la nit. Taulé confessa que amb la de dissabte a diumenge, «ja portem trenta nits tropicals a Salt» al llarg de l´estiu. Afegeix que aquest mes se n´han comptabilitzat catorze, una xifra que pot arribar a igualar el rècord de divuit nits detectades en els mesos de juliol de 2010 i de 2015. L´especialista en meteorologia determina que diumenge es va registrar la mínima més alta de l´estiu a Girona amb 22 graus, tenint en compte que el rècord rau en 24,6. Taulé postula que a Salt, «els tres mesos d´estiu superaran els 25 graus de mitjana», arribant a fregar els quaranta graus algun dia puntual en el marc de la segona onada de calor dels primers dies d´agost. El meteoròleg gironí notifica que en els dies 3, 4 i 5 d´agost vam tenir a Sarrià de Ter 44 graus de Heat Index, o temperatura de xafogor, i aquest diumenge 38 graus, una dada elevada que ens alerta que hem de tenir precaució per intentar evitar cops de calor en les hores puntuals del dia.

Previsió per als pròxims dies

Ahir les temperatures diürnes van ser iguals o una mica més altes que les de diumenge, arribant a valors compresos entre els 30 i els 37 graus arreu del país. Cap a la tarda, a poc a poc el cel es va anar tapant de núvols, tot descarregant ruixats a diversos punts i tempestes a l´altura dels Pirineus. El SMC va fer públic ahir cap a dos quarts de set de la tarda un Avís d´Observació per Intensitat de Pluja. A la costa, els vents humits van ser els responsables de tapar el cel. Avui es preveu que els núvols siguin més abundants a la meitat oest de Catalunya amb la possibilitat que caiguin ruixats havent dinat. En paral·lel, s´espera un increment de les temperatures sobretot a la Costa Brava i a la Costa Central. Entre dijous i divendres, estem pendents que entri una pertorbació, que ara afecta el centre de la Península, amb precipitacions i temperatures més fresques.