Els diferents països de la Unió Europea es van comprometre inicialment a reubicar i reassentar uns 160.000 refugiats que fugen del terror per les guerres als països d'origen. Imatges com les del petit nen sirià Aylan a la sorra d'una platja del mediterrani van commoure però, gairebé dos anys després, països com Espanya estan lluny d'assolir els seus compromisos.

Actualment, els refugiats que arriben a l'Estat espanyol i que es distribueixen en les diferents comunitats formen part del grup que el Govern es va comprometre a acollir. Es fa a través del Sistema espanyol d'Acollida i Integració de sol·licitants/beneficiaris de protecció internacional, que ofereix als seus beneficiaris la permanència en un centre d'acollida (o bé del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social o d'una ONG, com seria el cas de les comarques gironines, amb subvencions de l'Estat.

Tot i això, si es consulten les dades d'acollida de persones refugiades, les xifres estan molt lluny d'assolir els compromisos d'Espanya en el marc de les quotes repartides entre els diferents països europeus. El 2015, l'Estat espanyol es va comprometre a acollir 17.337 persones refugiades en un període de dos anys, termini que expira el 26 de setembre de 2017.

I quan falten 29 dies perquè expiri el termini, Espanya només ha acollit 1.888 persones refugiades, poc més del 10%, segons les xifres actualitzades pel Ministeri de l'Interior el 23 d'agost. Si el govern espanyol volgués complir els compromisos, hauria d'acollir 532 refugiats al dia. Però no passarà.