Finalitzen els treballs iniciats el mes de març pel Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès. Les feines realitzades als rius Freser i Rigart consistien a eliminar la budleia i tenien un cost aproximat de 48.000 euros. El projecte d'enguany repassava els trams de riu tractats l'any passat i continuava els tractaments fins al pont de la Cabreta de Campdevànol. A més, en aquests últims trams s'han realitzat un seguit d'actuacions per reduir el risc d'inundacions, de manera que s'ha eliminat i extret tota la brossa i la matèria vegetal acumulada, les quals en cas d'avinguda podrien obstruir el pont. En total s'han tractat 413.000 metres quadrats (m2), s'han extret fins a 2 tones de matèria vegetal i 500 kg de brossa.

La budleia és una espècie invasora que afecta molts espais naturals i és especialment perjudicial per als rius perquè envaeix les riberes. En molts dels trams alts de les conques dels rius Ter i Freser el bosc de ribera autòcton és format per vernedes; un hàbitat d'interès comunitari de conservació «prioritària», segons la Directiva hàbitats. Aquests hàbitats estan actualment amenaçats per la ràpida i forta proliferació de la budleia als boscos de ribera, la qual en molts indrets està reemplaçant les vernedes i altres comunitats vegetals autòctones.

Espècies invasores

L'any 2013, la Diputació de Gironaconcretament al terme municipal de Vilallonga de Ter. Els treballs es van centrar precisament en l'eliminació de la budleia. Fruit d'aquest projecte es va elaborar un protocol per controlar aquesta espècie invasora. Aquest protocol s'ha anat actualitzant gràcies a l'experiència que es va adquirint a mesura que es treballa en les diferents maneres d'eliminar la planta invasora.

Per segon any consecutiu, el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès conjuntament amb la Fundació MAP han continuat els treballs iniciats l'any passat. L'any 2016 el projecte es va iniciar a les capçaleres del Ter i el Rigard, concretament a les parts més altes, on l'espècie comença d'arrelar: al terme municipal de Planoles i a la central de Daió (Queralbs). Des d'aquests dos punts, es van començar els treballs de manera descendent. Aquests treballs també han tingut un component cultural, ja que han servit per millorar la visibilitat del pont de la Cabreta de Campdevànol.

Les tasques d'eliminació han consistit en treballs de prospecció i eliminació puntual de restes vegetals. També s'han realitzat tractaments fitosanitaris a les lleres dels rius. Finalment s'han trossejat els arbres caiguts i s'ha extret la matèria vegetal acumulada i la brossa. Tots els treballs els ha dut a terme una brigada de nou persones en risc d'exclusió social i un tutor de la Fundació MAP de Ripoll.