Augmenta el número de professors i es manté pràcticament idèntic el d´alumnes de cara al nou curs escolar a les comarques de Girona. Una vella reivindicació i una bona notícia, que va donar ahir el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, durant la presentació del curs 2017-2018.

Com es veu en el quadre que acompanya aquesta notícia, el nou curs començarà amb 517 professors més als centres gironins. En total hi haurà 8.878 docents a les aules de la demarcació, xifra que representa un 6% més que l'any passat. Polanco va destacar aquest increment que assegura que permet mantenir l'objectiu de rebaixar el nombre d'alumnes per professor. En aquest sentit, va destacar que aquest any la ràtio a les línies de P3 se situa per sota de vint estudiants, mentre que les de 1er d'ESO es queden per sota dels 27. «El fet de tenir més mestres en els centres revertirà en un millor sistema educatiu, i això és clau», va incidir el director.

Al costat d´aquest increment del professorat, s´observa com es manté estable el número d´alumnes totals, ja que els 120.598 suposen només 15 estudiants més. No obstant això, Polanco va prestar especial atenció a l´augment de més del 9% d´alumnes en cicles formatius de grau mitjà, factor que va atribuir a la cada vegada més àmplia i diversificada oferta d´aquest tipus d´ensenyament. «I a més, les famílies veuen que aquests estudis obren moltes possibilitats laborals», va afegir per explicar l´augment de l´alumnat.

En canvi, disminueix notablement l´alumnat d´Educació Infantil, en quasi 700 alumnes, o sigui un 2,95%. En aquest cas, tractant-se d´ensenyament obligatori, la causa no és altra que el descens de la nataliat. Un descens compensa l´altre augment i provoca que el nombre d´alumnes total sigui pràcticament idèntic al del curs passat, si bé distribuït de diferent manera.

L´augment en el nombre de professors permetrà aconseguir, segons el responsable d´Ensenyament a Girona, que aquest nou curs no hi hagi cap grup de P3 amb ràtio superior a 25 alumnes, i que a Primer d´ESO el 98,7% de grups tinguin un ràtio de 30 o menys alumnes.Encara 306 barracons

Un altre punt que va destacar Polanco va ser la reducció de barracons respecte l'any passat. Aquest curs n'hi hauran 306, en els que hi estudiaran uns 7.000 alumnes. Polanco va reconèixer que «encara queda feina per fer» però assegura que s'està treballant en la línia d'anar reduint el nombre de mòduls prefabricats. De tota manera, es va felicitar perquè es va «baixant progressivament el númer d emòduls prefabricats. Durant aquest curs se´n deixaran d´utilitzar 14, però se n´insytal·len 6, o sigui que el descens en el total és de 8. El descens és realment «progressiu», però no gaire ràpid.

En aquest aspecte, el director dels serveis territorials també va fer referència a la polèmica suscitada arran dels problemes de climatització que van patir alguns mòduls d'escoles gironines durant el mes de juny passat. Polanco va assegurar que han treballat per poder condicionar aquestes aules invertint en la millora dels equipaments.

On també hi ha prevista una forta inversió és en els instituts Ermessenda de Girona, el de Vilabrareix, el de Caldes i a l'Escola Gegant del Rec de Salt. Entre els quatre centres la Generalitat ha aprovat una inversió de 21 milions en els propers anys.

Parlant d´inversions, el responsable d´Ensenyament va aprofitar per destacar que el més de 4 milions que es destinaran aquest curs a obres d´ampliació, reforma i millora de centres educatius, suposen un increment del 41% respecte a la inversió realitzada el curs anterior.Professors ad hoc

En comparació a l'any passat va destacar també el gran augment que hi ha hagut de professors reclamats per escoles per tenir un perfil professional determinat. En concret, aquest any 727 professors han entrat a treballar reclamats pel centre i el seu perfil concret. L'any passat van ser 206, i fa dos cursos, quan es va començar a aplicar, 103. Polanco considera «positiu» que les escoles i els instituts intervinguin cada cop més en la selecció del personal docent en relació amb el projecte educatiu que té el centre. «Aconseguim que els centres es puguin adaptar a un tipus de projecte determinat», va incidir.

Els cicles formatius de grau mitjà són un dels objectius primordials que des de fa temps s´han marcat els departaments i ministeris d´ensenyament d´arreu. En el cas de Catalunya no és diferent, i a les comarques de Girona s´impartiran aquest curs quatre nous cicles formatius, en col·laboració amb empreses, amb ajuntaments i amb consels comacals. A l´Institut Olivar Gran de Figueres i al Ramon Coll i Rodés de Lloret, sengles de Forneria, pastisseria i confiteria; al Salvador Espriu de Salt, un de Jardineria i Floristeria; i al Pere Borrell de Puigcerdà, un de Cuina i Gastronomia. En total s´oferiran als centres gironins 97 títols homologats en Formació Professional, 46 d´ells de grau mitjà i 51 de grau superior.7% més global de professors

Els docents de les escoles catalanes van tornar ahir a les aules, amb la incorporació de 5.514 professionals, un 7% més que en el curs anterior, per preparar les classes que començaran el pròxim 12 de setembre.

En la presentació del nou curs, la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, va valorar positivament l'increment «significatiu» en el nombre de professors, un 7,1% més respecte al curs passat, amb l'objectiu de donar resposta «a les necessitats de tots els alumnes», que aquest any són 2.700 més i sumen 1.562.780 matriculats. Ponsatí va destacar la novetat d'un augment del 30% dels perfils específics dels docents en els centres educatius, la direcció dels quals podrà intervenir a partir d'ara en la selecció d'aquests perfils, un 5% del total del professorat.