La tercera jornada de vaga parcial dels treballadors de les ambulàncies de les comarques gironines i l'Alt Maresme va afectar ahir 102 pacients, que tenien previst anar als hospitals de la regió sanitària per a una sessió de rehabilitació o una visita a consultes externes. Es tracta de 59 persones que van patir l'aturada del servei de sis a deu del matí i 43 més en la franja de la tarda, de dues a sis, segons va informar el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), que va assenyalar que durant el dia d'ahir no hi va haver cap afectació a la flota de vehicles.

Des del comitè de vaga van assegurar que s'havien detectat diversos incompliments dels serveis mínims fixats per l'administració -un 100% per als trasllats urgents i del 85% per al transport sanitari programat- i que s'havien posat en coneixement a inspecció de Treball.

«Només a l'hospital Trueta hem aturat uns cinc vehicles que no estaven fent els trasllats fixats com a mínims per prendre'n nota i, tot i que l'empresa ha alertat els Mossos d'Esquadra, quan els agents han vingut han comprovat que només estàvem recollint informació per a poder-ho denunciar», va assenyalar el portaveu del comitè de vaga, Joan Ramon Rodríguez.

A més de les aturades del servei, una cinquantena de treballadors es va concentrar a la rotonda de Can Bartolí, a l'encreuament entre Blanes i Tordera, i tallar la carretera N-II en els dos sentits de la marxa, cosa que ha provocat també retencions a la GI-600.

Aquesta tercera jornada de vaga parcial arriba després de sis reunions fracassades al Departament de Treball amb els representants del comitè de vaga; de l'empresa concessionària del servei, TSC; i del SEM i el CatSalut per negociar els dotze punts que hi ha sobre la taula, i que fan referència a qüestions com les mancances a les bases assistencials o als vehicles o el rentatge de la roba de treball.

«Malgrat que hi ha algun dels punts en què sembla que hem anat aproximant-nos i podríem acabar arribant a un acord, n'hi ha d'altres que està totalment enquistats perquè l'empresa no està disposada a negociar-los. En la darrera reunió, dimecres, vam sortir amb la sensació que en lloc d'acostar parers, les posicions s'allunyen cada cop més», va apuntar ahir Rodríguez, que també demana més implicació del SEM i el CatSalut per garantir que s'estan complint les bases del concurs d'adjudicació del servei.

«Continuen dient que es tracta d'un problema entre la plantilla i TSC, si bé aquesta setmana han començat a recórrer el territori per inspeccionar les bases i han pogut veure les mancances que hem anat denunciant», subratlla.Vaga total a l'horitzó

De moment, no tenen nova data per a una nova trobada de mediació i de cara a divendres vinent hi ha convocat l'inici de la vaga indefinida de 24 hores.

A més, els treballadors han organitzat per dissabte una manifestació a la ciutat de Girona, coincidint amb el mercat setmanal a la Devesa. Amb el recorregut pendent de confirmar, la intenció és sortir dels jutjats, passar per la gran Via Jaume I, trencar cap a la plaça Marquès de Camps i la ronda Ferran Puig fins a arribar a la Devesa. Un cop al rellotge de la Devesa, hi haurà una xoriçada popular.