De ben segur que la majoria de gironins ahir es van llevar tapats amb una manta. I és que entre el dijous i el divendres els termòmetres van disminuir uns deu graus arreu de la demarcació. Aquesta tendència no ha estat aïllada, sinó que tot el país va patir l'entrada d'un front fred i plujós a nivells accentuats a regions de Ponent i a la banda lateral oest de la Catalunya central amb un descens increïble de fins a vint graus. Els meteoròlegs preveuen un cap de setmana més tranquil, amb un major nombre d'estones de sol que faran recuperar els valors tèrmics.

Una de les observacions més destacades de les últimes hores és que les màximes d'ahir a Girona, amb prou feines arribant als 14,5 ºC, no es van registrar al pic del migdia com és habitual sinó que ho van fer durant la matinada de dijous a divendres assolint els 15. El meteoròleg gironí i col·laborador de Diari de Girona, Gerard Taulé, va analitzar la forta baixada tèrmica anotant que dijous, Salt va tenir una temperatura màxima de 26,6 ºC mentre que divendres la màxima es va produir a la mitjanit amb 17,1 graus. Arribades dels 12 del migdia d'ahir, Taulé va registrar un salt de 12,7 graus respecte a la mateixa hora del dia anterior.

L'expert assegura que «la causa d'aquest descens tèrmic ha estat un front fred del nord-oest, darrere del qual ha entrat una massa d'aire polar». Els termòmetres de les comarques gironines no van aconseguir arribar ahir als 20 graus, amb una mitjana de mínimes al voltant dels 12-13. Aquesta borrasca ens ha donat la benvinguda a una tardor anticipada, ja que el calendari meteorològic situa la seva arribada entre el 21 i el 23 de setembre. Els experts asseguren que el descens acusat i ràpid dels valors tèrmics de finals de setmana, al marge de l'alta muntanya, ha estat el més important dels darrers anys.

La bossa d'aire fred ha vingut acompanyada de pluges disperses però moderades que es van anar desprenent gairebé durant totes les hores del dia. Els ruixats més remarcats van caure sobretot a les zones del centre-nord del país, al nord-oest i a algun punt del Pla de Lleida. La massa de precipitacions va anar avançant cap al prelitoral i el litoral focalitzant-se a la Costa Brava i a les platges barcelonines amb força al vespre.

Cap de setmana més tranquil

L'ambient de novembre que va iniciar-se el dijous i que va ser present amb perseverança el divendres sembla que millorarà a poc a poc durant el cap de setmana. Avui al matí veurem que el sol traurà el cap però a la tarda s'augmentarà la inestabilitat amb pluges i tempestes puntuals des del Vallès Oriental i Maresme fins al Gironès i el Baix Empordà. El diumenge s'aixecarà amb més rajos, i s'arribarà a fregar els vint graus cap al migdia. S'esperen possibles precipitacions només a la zona d'Aran. Els experts preveuen que la setmana entrant sigui més tranquil·la, gairebé sense xàfecs.