La Fundació Tutelar Fadesia, que atén persones amb mal d'Alzheimer i altres demències, ha augmentat un 50% el nombre de tuteles en els darrers cinc anys. Actualment, l'entitat, que va néixer el 1992 com a associació de familiars, gestiona una cinquantena de tuteles a les comarques gironines, sobretot gent que pateix Alzheimer, però també altres tipus de demències, i ha detectat un increment de persones que són víctimes d'espoli per part d'algú del seu entorn, familiars, amics o veïns en els darrers anys.

«Cada cop es decreten més mesures cautelars per atendre persones espoliades per algú del seu entorn més proper, és gent de confiança que molts cops n'acaba abusant», indica Pau Llobet, responsable de l'àrea econòmica de Fadesia. Llobet indica que aquesta apropiació del patrimoni és una tendència que ha anat a més en els darrers tres o quatre anys, coincidint amb la crisi.

La Fundació Tutelar Fadesia rep nous tutelats principalment a través d'un procediment judicial, perquè vetllin de l'economia i el patrimoni de l'afectat i de la seva salut. En cada cas, explica Llobet, s'ofereix un «tractament integral» de la persona, totalment individualitzat.

I és que Fadesia també treballa amb els malalts i les seves famílies. Des del 2012, indica Llobet, ha doblat les hores de psicoestimulació cognitiva a persones que pateixen Alzheimer, i actualment se'n fan unes 30 setmanals a una dotzena de persones.

D'altra banda, també ha triplicat el nombre d'usuaris als quals s'ofereix suport psicològic i actualment són 30 les famílies ateses en aquest servei.

La presidenta i fundadora de Fadesia, Maria Carme Folch destaca que l'entitat «està assolint en els últims cinc anys els seus reptes fundacionals i estratègics principals: créixer de manera sostinguda i esdevenir referent al territori en les seves àrees d'intervenció».

Coincidint amb el Dia internacional de l'Alzheimer, el 21 de setembre, l'entitat ha organitzat una jornada sobre demències que servirà també per a commemorar el seu primer quart de segle.

Serà dijous al matí a l'Auditori Josep Irla, a la seu de la Generalitat a Girona, i se centrarà en els tres àmbits d'actuació de Fadesia: tuteles, suport familiars i atenció psicoestimulativa individualitzada a les persones malaltes. Inclourà conferències del neuròleg coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'ICS i l'IAS, Antoni Turon, l'advocada Anna Rovira i el filòsof Joan Manuel del Pozo.