La Taula per la Democràcia, organisme creat per diferents entitats i associacions ha animat a aturar l'activitat laboral i comercial tot el dia i a sumar-se a les diferents mostres de rebuig a la violència a exercida per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional el dia del referèndum. Segueix aquí tota l'actualitat de l'aturada general d'aquest 3 d'octubre.

Manifestació de rècord a Girona

"És la manifestació més gran de la història de Girona", ha dit des de dalt de l'escenari al final de la marxa Sergi Font, president d'Òmnium Gironès. 60.000 persones, segons dades de la Policia Municipal, s'han manifestat aquest dimarts per defensar la independència de Catalunya i protestar per les càrregues policials de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant la jornada del referèndum.

La marxa ha guardat silenci quan ha passat per davant la subdelegació del govern espanyol en senyal de dol i ha aplaudit a les portes del col·legi Bruguera, una de les seus electorals on hi va haver càrregues l'1-O. El recorregut ha començat a la plaça Catalunya i ha acabat a la Copa, on una portaveu de Girona Vota ha llegit un manifest condemnant la "repressió" de l'Estat i expressant solidaritat amb els ferits.

Dur discurs del Rei: "Els poders de l'Estat han d'assegurar l'ordre constitucional"

El Rei ha advertit avui que, davant la situació "d'extrema gravetat" a Catalunya, els "legítims poders de l'Estat" han d'assegurar "l'ordre constitucional", la vigència de l'Estat de dret i l'autogovern de Catalunya, basat en la Constitució i en el seu Estatut d'Autonomia". Així mateix ha mostrat el seu suport i solidaritat amb els catalans "preocupats amb el poder autonòmic", que ha "fracturat i enfrontat" la societat catalana.

20:24 h - Acaba l'acte de la Copa

L'acte de la copa ha acabat amb Juanjo Bosk cantant l'estaca i posteriorment tothom amb els segadors

La capçalera de la manifestació a la Copa

Grup d'amics de Roses, alguns favorables i altres contraris a la independència, es manifesten junts en contra l'actuació policial de diumenge.

18:23 h - Normalitzades les carreteres

La circulació al conjunt de les carreteres catalanes és fluïda des de poc després de tres quarts de set de la tarda. Segons informa el Servei Català de Trànsit, a aquesta hora no hi ha vies tallades per manifestacions a la xarxa viària, segons el Servei Català de Trànsit. Una cinquantena de carreteres han quedat tallades aquest 3-O tallades arreu de Catalunya per les manifestacions de l'aturada general del 3-O. L'AP-7, la B-23, l'A-2, l'Eix Transversal o la N-340 han estat les principals vies afectades.

Baralles a Barcelona

Un centenar de joves de dos bàndols enfrontats, un amb banderes espanyoles i un altre amb ensenyes catalanes, s'han barallat aquest matí a la zona alta de Barcelona, on s'han clavat cops de puny i puntades de peu, en un incident en el qual no consta de moment que hi hagi ferits ni detinguts.

18:50 h - La capçalera de la manifestació de Girona arriba a la Copa però encara queden manifestants a Plaça Catalunya

Foto: Laura Fanals

La copa gairebé plena i segueix arribant gent. Representants polítics i de les entitats exhibeixen una pancarta on es pot llegir "República"

18:49 h - El rei anuncia una compareixença

Felip VI dirigirà un missatge als espanyols a les 21.00 hores, dos dies després del referèndum sobre la independència de Catalunya, segons han informat a EFE fonts de Sarsuela.

18:43 h - Advocats encapçalen la manifestació de Girona

18:39 h Unió de Pagesos calcula que s'han mobilitzat uns 5.000 tractors a tot Catalunya

Unió de Pagesos constata que la pagesia ha seguit l'#AturadaDePaís a totes les comarques de Catalunya. El seguiment ha estat del 85% a les comarques de Girona, el 90% a les de Lleida, 95% a les de Tarragona, 90% a les Terres de l'Ebre, 70% a Muntanya, 90% a la Catalunya Central i 80% a l'Àrea Metropolitana. Aquest matí uns 5.000 tractors han sortit a les carreteres, carrers i places d'arreu del país.

18:19 h La Capçalera de la manifestació comença a avançar cap a la Subdelegació del govern

La Policia Local de Girona xifra en 60.000 persones l'assistència a la manifestació.

Les places i carrers de tot Catalunya s'omplen de manifestants

Els tractors arriben a Girona

Famosos xefs i restaurants han tancat avui les seves portes a Catalunya

Un document amb dos missatges concisos, "No a la violència" i "Sí al diàleg", ha estat signat pels cuiners Albert Raurich, Oriol Castro, Mateu Casañas, Eduard Xatruch, Carles Abellán, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Paco Pérez, Hideki Matsuhisa, Sergi de Meià, Ada Parellada, Albert Ventura, Oriol Ivern, Xavier Pellicer, Carles Gaig, Iván Castro, Raquel Blasco, Marc Santamaria, Albert Adrià i el Grup Iglesias.

Els signants justifiquen la seva decisió de no obrir les portes dels seus establiments per "els successos esdevinguts diumenge passat 1 d'octubre a Catalunya".

Els restaurants ubicats a Catalunya amb tres estrelles Michelin, El Celler de Can Roca, Sant Pau i Lasarte, han obert avui les seves portes.

Ampli seguiment a Blanes

A les 8 del matí ha començat una manifestació que ha inclòs talls de carretera i visites a establiments oberts demanant que es tanqués, mobilitzant finalment prop d'un miler de persones

17:15 h - La CE creu que és un assumpte intern

La Comissió Europea (CE) ha dit avui que confia que la situació "es calmi" a Catalunya i ha assegurat que l'Executiu comunitari no donarà instruccions a Espanya sobre el que hauria de fer perquè es tracta d'un "assumpte intern".

La situació a Catalunya, després del referèndum il·legal de diumenge passat, s'ha abordat avui per primera vegada a la reunió de l'Executiu comunitari, ha informat en roda de premsa el vicepresident de la CE per a l'Ocupació, Jyrki Katainen.

17:04 h - Desenes de tractors es dirigeixen cap a Figueres.

Els dos carrils de l'N-IIa estan ocupats pels pagesos i els cotxes se'ls desvia pel vial lateral separat per una mitjana. Està previst que a les 18h entrin al centre de la ciutat i ocupin la Rambla.

16:48 h - Massiu seguiment de la vaga a les empreses minoristes

El 90% de les empreses minoristes catalanes s'han sumat a l'aturada d'avui convocat per Taula per la Democràcia, de la qual formen part les entitats sobiranistes i sindicats com UGT i CCOO de Catalunya, segons RetailCAT.

Bloomberg.

16:30 h - Marxa pacífica de Banyoles a Girona per l'autovia

Una munió de gent avança per les carreteres del país que volen participar a la manifestació de Girona.

Actualitzem dades de trànsit

  • C-16 Ambdós sentits URÚS
  • C-35 Oest MAÇANET CALDES DE MALAVELLA
  • C-66 Ambdós sentits GIRONA CORNELLÀ DEL TERRI
  • GIV-4082 Ambdós sentits ALP
  • N-260 Ambdós sentits BESALÚ
  • N-II Ambdós sentits PONT DE MOLINS
  • N-II Ambdós sentits SARRIÀ DE TER

Tota la informació sobre les afectacions del trànsit.

15:27 h

L'Ap7 a l'alçada de Pont de Molins continua col·lapsada amb sis quilòmetres de cua en els dos sentits

Els concentrats que sembla que tenen previst reobrir el trànsit a partir de les quatre de la tarda continuen impedint el pas de vehicles.

A Figueres la concentració del matí s'ha tancat amb la xifra multitudinària de més de vuit mil assistents que han fet un recorregut pel centre de Figueres, l'avinguda Salvador Dalí, carrer Nou -passant per davant la Guàrdia Civil- i tornant a la Rambla.

15.03 h - La Fiscalia investiga l'expulsió dels policies dels hotels

La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar l'expulsió dels agents de la Policia Nacional dels hotels de Pineda Mar i Calella (Maresme) en els quals s'allotgen i la possible implicació dels "responsables municipals" en aquesta decisió.

14.28 h - El Govern qualifica de "molt massiva" l'aturada del país

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha qualificat aquest dimarts de "molt massiva" l'aturada del país i ha xifrat en més d'un 70% el seguiment a tots els sectors de l'administració pública tan locals com del Govern.

14.17 h - Agredeixen un periodista de Diari de Girona quan cobria la vaga general a Salt

Un periodista de Diari de Girona ha rebut una forta agressió mentre estava cobrint l´aturada general a Salt. El cap d´Economia del mitjà, Jesús Badenes, acabava d´enregistrar un piquet informatiu a l´avinguda dels Països Catalans quan ha rebut un fort impacte al cap que li ha provocat un traumatisme al front i l´ha obligat a ingressat a l´Hospital Santa Caterina.

14.04 h - Aules buides als principals centres universitaris de Catalunya amb motiu de l'aturada de país

Les aules de la majoria de centres universitaris de Catalunya es troben totalment buides coincidint amb l'aturada de país que es duu a terme aquest dimarts, 3 d'octubre. La Universitat de Girona ha secundat la vaga.

13.54 h - Carles Puigdemont piula a Twitter sobre les concentracions

13.44 h - El Museu d'Història de Catalunya demana a Sant Julià el vidre del pavelló rebentat l'1-O

Les restes del vidre trencat per agents de la Guàrdia Civil durant la càrrega al pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès) aniran al Museu d'Història de Catalunya.

13.37 h - Concentració a l'escola Verd de Girona

Davant l'escola Verd de Girona, a la qual assisteixen les filles del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i on van quedar ferides diverses persones, s'han manifestat diversos centenars de ciutadans, entre ells diversos bombers, que han irromput en aplaudiments.

GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=59d3865cfab46c0f97d29fa8|GMv2

Veure Galeria

13.32 h - Concentracions al Pla de l'Estany

Davant del col·legi electoral d'Esponellà també s'han congregat centenars de ciutadans que portaven banderes independentistes i als quals s'han sumat diversos alcaldes de la zona del Pla de l'Estany, que han exhibit les seves vares en alt.

13.30 h - Junqueras crida a "la calma i serenitat" per assistir a les manifestacions

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha cridat aquest dimarts a mantenir "la calma i la serenitat" en les manifestacions que s'han convocat amb motiu de l''aturada de país' que s'ha convocat a Catalunya.

13.07 h - Concentracions multitudinàries arreu del país

A Barcelona, centenars de persones s'han aplegat davant de les comissaries de la policia espanyola de Via Laietana i de la Verneda. També s'ha vist una massiva mobilització al carrer Aragó i al passeig Sant Joan, procedent en part de l'escola Ramon Llull, i en direcció a la plaça Universitat, on també hi milers de persones procedents d'altres punts de la ciutat. També s'han vist concentracions a Reus, Tarragona, Lleida a Igualada, Granollers, Tarragona, entre moltes altres.

13.04 h - El 75% dels professionals del sistema sanitari públic a Catalunya secunden l'aturada

El 75% dels professionals del sistema sanitari públic a Catalunya han secundat l'aturada general convocada per la Taula per la Democràcia i a la qual s'ha adherit el Govern. Aquesta xifra inclou el torn de nit i el torn de matí dels centres. El Departament de Salut informa que no s'ha registrat cap incident remarcable en el que va de jornada i que s'estan complint els serveis mínims.

13.02 h - Gran ovació per un noi amb una bandera espanyola a Girona

Portava una bandera espanyola al coll i un cartell que deia: «No soy independentista pero no tolero que peguen a mi pueblo».

12.57 h - MIlers de persones tallen la circulació al centre de Figueres

La concentració talla l'avinguda Salvador Dalí.

12.48 h - Dades de les concentracions a Girona

Segons dades de la Policia Municipal de Girona, la concentració davant de la seu de la Generalitat de Girona ha aplegat 30.000 persones. Al Col·legi Verd, 3.000

12.33 h - Els pagesos acaben de tallar la C-31 a Vilamalla

Veure Galeria

12.08 h - Milers de persones davant la seu de la Generalitat a Girona

Veure Galeria

12.07 h - Vídeos de la concentració a la seu de la Generalitat a Girona

12.06 h - Concentració davant la biblioteca Ernest Lluch de Girona

Veure Galeria

12.02 h - Unió de Pagesos xifra en un 90% el seguiment del sector de l''aturada de país'

Unió de Pagesos ha xifrat en un 90% el seguiment de l''aturada de país' d'aquest dimarts i ha demanat ocupar les places dels pobles amb tractors.

11.52 h - Reobertura intermitent de l'AP-7

Els participants al tall de trànsit a Pont de Molins han acordat amb els Mossos d'Esquadra obrir l'autopista entre quinze i trenta minuts. La via s'espera després que es torni a tallar.

Veure Galeria

Parts dels assistents baixen a l'NII que continua tallada per fer més pressió.

11.44 h - A Figueres, comença a arribar la gent per a participar a la gran concentració

S'ha convocat a les dotze amb una capçalera representativa de tots els moviments

11.41 h - Concentració davant de la seu de la Generalitat a Girona

Milers de persones es manifesten en aquests moments davant la seu de la Generalitat a Girona.

11.34 h - Els concentrats a l'autopista a Hotalets de Llers s'han reunit per decidir si es manté el tall o es reobre la via

Els vehicles no poden circular ni per l'AP-7 ni per l'N-II.

11.29 h - A Bàscara continua tallada la carretera

Va creixent el nombre d'assistents.

11.22 h - La Garrotxa aturada i incomunicada

Les entrades a la Garrotxa pel túnels de Sant Esteve d´en Bas i Bracons estan tallades des de primera hora del matí. Hi ha piquets , pneumàtics i rodes a la calzada. També hi ha camions retinguts a la rotonda del polígon de les Serres, provinents dels túnels de Sant Esteve d´en Bas. Els piquets també han tancat l´entrada a la Garrotxa per l´A-26, a Besalú fa pocs minuts.

11.20 h - A la Jonquera el 90% dels comerços estan tancats

Tots els negocis del president de la Federació d'Hosteleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero estan oberts. Tot i que s'esperaven talls de trànsit, de moment la circulació està tranquil·la.

11.14 h - Cues quiomètriques a l'Alt Empordà

El tall de carretera a Hostalets de Llers està provocant cues quilomètriques a l'Alt Empordà. La circulació està aturada en els dos sentits. Les retencions que van incrementant-se se situen en aquest moment entre Cabanes i Pont de Molins. Les dades del Servei Català de Trànsit xifren en dos quilòmetres les retencions.

11.07 h - La carretera Barcelona a Girona, tallada per més d'un miler de persones

Més d'un miler de persones tallen en aquests moments la via gironina cridant consignes de rebuig a l'actuació policial de l'1-O.

10.52 h - La vaga general arrenca amb un seguiment "molt elevat" segons la CGT

La vaga general convocada per la CGT, IAC, COS i Intersindical-CSC ha arrencat amb piquets actuant a diverses ciutats i carreteres des de primera hora d'aquest dimarts i està tenint un seguiment i impacte "molt elevat", segons ha informat la CGT en un comunicat.

10.44 h - La C-31 a Palamós, tallada

Una de les principals vies de la Costa Brava, la C-31, també està tallada.

10.40 h - L'Eix Transversal, col·lapsat, pels continus talls a la carretera

Només en el tram que va de Vic a Cervera, s'han produït fins a dotze talls. Un dels més importants i que s'allargarà fins a la una del migdia, és el que hi ha al punt quilomètric 123, a Rajadell (Bages), on els veïns s'han concentrat amb tractors i maquinària pesant per denunciar l'actuació policial que va patir el municipi veí de Fonollosa, de només 200 habitants.

10.35 h - Situació a l'hospital de Figueres

A l'Hospital de Figueres molts pacients que tenien visites, algunes prèvies a operacions concertades per demà, estan a les sales d'espera de consultes externa esperant ser atesos. Les persones que atenen als taulells d'informació no saben dir-los si podran ser atesos.

10.33 h - Un Mercadona a Olot, tancat

L'acció dels piquets de la CNT Olot ha fet tancar un Mercadona a Olot.

10.29 h - L'aturada, a l'Alt Empordà

L'Ap7 i l'N-II està bloquejada a l'alçada d'Hostalets de Llers. Els tractors ocupen l'accés i els assistents han entrat a peu a l'autopista per tallar la via. Unes cinc centes persones participen del tall en un dels punts estratègics a a l'Alt Empordà on s'estan bloquejant les carreteres en protesta per la violència policial de diumenge.

A l'NII a Bàscara la carretera està tallada des de primera hora del matí. Aquí es concentren a la travessia al seu pas per Bàscara impedint el pas de la majoria de vehicles.

Els pagesos de la comarca s'han concentrat a diferents punts. S'espera que en marxa lenta vagin marxant cap a Vilamalla on tenen previs una concentració al migdia.

A Figueres, davant el local de la CUP a la plaça Triangular han estat preparant-se durant la darrera hora per a preparar les activitats que es portaran a terme. La principal serà a les dotze a la Rambla.

10.07 h - Tallen els accessos a l'aeroport de Girona

Els accessos a l'aeroport de Girona estan tallats per tractors. Alguns turistes arriben caminant fins les instal·lacions

Veure Galeria

09.58 h - Accions dels piquets a centres comercials com l'Espai Gironès i l'Hipercor

Els piquets han barrat el pas a l'Espai Gironès (vídeo) i l'Hipercor, que a aquesta hora estan tancats.

09.55 h - ACTUALITZACIÓ - Les manifestacions per l´aturada general tallen les principals carreteres

Les manifestacions per l´aturada general d´aquest 3-O per protestar contra la vulneració dels drets fonamentals d´aquest diumenge tallen una vintena de carreteres catalanes aquest matí, entre elles principals nusos de comunicació com l´AP-7, l´A-2, la C-25 o la B-23. Així, la circulació està interrompuda a :

  • Autopista AP-7 a Vilablareix, Sarrià de Ter, Cervià de Ter, a Constantí i Cardedeu
  • A-2 a Bellpuig i al Bruc
  • B-23 a Molins de Rei
  • Eix Transversal a Rajadell i Gurb
  • N-II a Medinyà i al Masnou
  • C-16 a Riu de Cerdanya, Sallent i Sant Fruitòs de Bages
  • C-15 a Vallbona d'Anoia
  • C-37 a la Vall d'en Bas i a Manresa
  • C-17 a Ripoll
  • C-252 a Corçà
  • C-63 a Vidreres i a la Vall d'en Bas
  • C-66 a Celrà
  • N-260 a La Seu d'Urgell
  • N-340 a Subirats
  • la T-11 a Tarragona
  • Talls a la C-65 a Llagostera i a la GI-514 a Medinyà.
  • Se circula però amb molta dificultat a la Canonja, a l'A-7, amb quatre quilòmetres de cua; a l'AP-7 a Tarragona amb dos quilòmetres; a la B-30 a Sant Cugat del Vallès; a la B-23 al Papiol; a la C-32 a Cornellà i Mataró i a la C-37, a Valls.

09.48 h - Furgonetes de la Policia Nacional, preparades a Viladesens

Cinc furgones de la Policia Nacional han estacionat poc després de les vuit del matí a la cruïlla de Viladasens amb Sant Jordi Desvalls.

Foto: Laida Batllori.

09.46 h - Castells al mig de l'autopista AP-7 a Girona

09.44 h - Normalitat a l'aeroport del Prat, i molt poca activitat al Port de Barcelona

L'aeroport del Prat (Baix Llobregat) funciona amb "total normalitat" aquest matí, mentre que el Port de Barcelona està en mínims a causa que els estibadors secunden la vaga general de 24 hores en protesta per l'actuació policial durant el referèndum suspès pel TC.Fonts d'Aena han explicat que l'aeroport funciona amb normalitat aquest matí, durant la qual no s'han detectat cancel·lacions de vols ni retards i, que, encara que hi ha menys taxis del que és habitual, el servei també funciona amb normalitat

09.30 h - Promotors de l'aturada marxen al centre de Girona

Desenes de persones del grup promotor de l'aturada general estan passant per diversos centres de treball de Girona, entre ells l'Hipercor o la Delegació d'Hisenda.

08.55 h - Serveis mínims a Rodalies i Regionals

Normalitat a les estacions de tren gironines i de tot Catalunya, en una jornada amb molts menys passatgers coincidint amb l'aturada general. El Departament de Treball i el Ministeri de Foment han establert un dispositiu de serveis mínims a Renfe:L'ordre estableix que tant Rodalies com Regionals prestaran un servei del 33% durant tot el dia. D'altra banda, la mobilitat dels viatgers dels trens de Llarga Distància Convencional i Alta Velocitat s'assegurarà amb un servei del 76%.

08.40 h - Actualització - Llistat de carreteres tallades arreu de Catalunya

Les manifestacions per l´aturada general d´aquest 3-O tallen una vintena de carreteres catalanes, entre elles principals nusos de comunicació com l´AP-7, l´A-2, la C-25 o la B-23, segons el Servei Català de Trànsit. Així, la circulació està interrompuda a l´autopista a:

  • AP-7 a Vilablareix, Sarrià de Ter i Cervià de Ter en sentit sud
  • N-II a Medinyà i al Masnou
  • C-37 a la Vall d'en Bas i a Manresa
  • C-252 a Corçà
  • C-63 a Vidreres i a la Vall d'en Bas
  • C-66 a Celrà
  • A-2 a Bellpuig; a la B-23 a Molins de Rei
  • Eix Transversal a Rajadell i Gurb
  • C-16 a Riu de Cerdanya i Sallent
  • C-15 a Vallbona d'Anoia
  • N-260 a La Seu d'Urgell
  • N-340 a Subirats
  • T-11 a Tarragona
  • C-37 a Valls (as alternatiu)
  • N-340 a Subirats
  • C-32 a Premià de Mar
  • C-31 a Sitges.

Rencions, però de moment sense que estiguin tallades, a la B-10 i a la B-30 a Sant Cugat del Vallès en sentit Nus del Llobregat i en sentit Girona, respectivament.

08.03 h - L'N-II, tallada

Una de les principals vies de trànist de Girona, l'N-II, també està tallada al seu pas per Medinyà. Consulta l'estat del trànsit en temps real.

08.23 h - Carreteres tallades arreu del país

Són més d'una desena les principals vies que resten tallades a primera hora del matí a Catalunya. Consulta l'estat del trànsit en temps real.

07.11 h - Talls a diverses vies de trànsit gironines

Diverses carreteres gironines estan tallades en ambdues direccions per mobilitzacions amb motiu de l'aturada general. Les vies principals són l'AP-7 en direcció sud a Cervià i Sarrià de Ter, la C-252 i la C-66 a Corçà i la C-63 a Vidreres. Consulta l'estat del trànsit en temps real.