L'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) de Barcelona ha alertat de l'augment dels problemes de visió relacionats amb l'estil de vida, com l'ús de dispositius mòbils i d'altres pantalles que «afavoreix l'aparició de miopies». En un comunicat publicat amb motiu del Dia Mundial de la Visió, que se celebra avui, l'institut català s'ha sumat al lema d'aquest any, «Fes que la visió compti», que posa l'accent en els casos de ceguesa evitable (4 de cada 5) i en aquelles patologies «que van en augment a causa de l'estil de vida actual».

«L'excés de visió pròxima provoca una miopització progressiva de la societat, ja que utilitzem poc la visió de lluny», explica la doctora Ana Wert, especialista en oftalmologia pediàtrica de l'IMO.

Per a l'institut, el fet que passem «la major part del temps en espais tancats, amb llum artificial i fent ús de dispositius mòbils i altres pantalles», afavoreix l'aparició de miopies en persones «que no tenen predisposició genètica a patir aquest problema».

Una «tendència» que l'institut veu reflectida en les xifres de les consultes de l'any passat, quan el nombre de miops «es va disparar» un 38% respecte a l'any anterior.

D'altra banda, des de l'IMO han alertat de l'augment dels pacients amb alta miopia, «donat el component hereditari d'aquest defecte». També recorden que el sedentarisme i una alimentació poc saludable estan relacionats amb l'obesitat que, al seu torn, pot donar lloc a la retinopatia diabètica, una malaltia produïda pel dany de les cèl·lules i els vasos sanguinis de la retina.