Les inversions en el sector de la biomedicina a Catalunya van assolir la xifra de 153,1 milions d'euros el 2016, segons l'Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017: Èxits i reptes de futur elaborat per l'associació d'empreses CataloniaBio, en col·laboració amb la firma de serveis professionals EY. És el primer cop que s'elabora aquest informe, que recull dades de 200 empreses biomèdiques, i es quantifica la inversió privada que atreu el sector. Durant el 2016, les companyies analitzades van realitzar 50 operacions de finançament.

«És una inversió que es retroalimenta», ha explicat a la presentació de l'informe al Cercle d'Economia el president de Catalonia Bio, Ignasi Biosca, aquesta setmana, ja que el 78% de la inversió que fan aquestes empreses en R+D es queda a Catalunya.

Segons l'estudi, en els pròxims dos anys, més d'un 50% de les empreses del sector hauran de fer noves rondes de finançament amb la qual cosa els inversors «tindran oportunitat d'invertir en aquest sector», explica Biosca. Les empreses en les quals inverteixen de forma més majoritària -un 95%- són companyies de desenvolupament de producte, mentre que només un 5% són de serveis.

Un terç del finançament del primer tipus de companyia ve del capital risc, un altre terç d'acords de llicència i un 16% de deute. Mentre que les empreses de serveis es financen principalment amb business angels i family offices. La majoria del capital és d'origen català -un 82%- tot i que ens els darrers anys els inversors internacionals han anat guanyant pes i controlen el 12% de l'accionariat de les empreses estudiades. La resta d'Espanya representa el 6%.

L'estudi també destaca el creixent interès de les farmacèutiques a invertir en el sector. El 60% dels laboratoris consultats té participacions en empreses biotecnològiques, un 45% de les quals estan ubicades a Catalunya.

Pel que fa als productes que es desenvolupen al sector l'àrea terapèutica majoritària és l'oncologia, seguida del sistema nerviós, les malalties infeccioses, cardiovasculars i respiratòries, respectivament.