Les elevades temperatures de l'estiu continuen registrant noves marques mesos després de la finalització d'un agost càlid i sec a les comarques gironines. Durant l'últim dels tres mesos estivals, l'estany de Banyoles va registrar un valor extrem poques vegades vist en els darrers anys. Tal com ha explicat Enric Estragués, meteoròleg i col·laborador del Diari de Girona, la temperatura de l'aigua va enfilar-se fins als 28,4 graus a l'agost, una xifra poc habitual, ja que la mitjana normalment se situa entre 26 i 27 graus.

L'estany de Banyoles, igual que totes les masses d'aigua de més de 10 hectòmetres3, té un cicle únic anual de pujada i baixada de la temperatura. Això significa que només s'escalfa i es refreda una única vegada a l'any.

Durant el mes de febrer, l'aigua de l'estany es troba en el moment crític més fred de tot l'any, però a partir d'aquell moment, la temperatura comença a pujar de manera regular i constant, a raó d'una mitjana de tres graus mensuals, fins a arribar a finals del mes d'agost, que és quan l'aigua agafa la seva màxima escalfor. Ja de cara al mes de febrer, que és quan toca fons, és quan apareix una aigua amb valors mínims.

A partir d'un registre realitzat durant un període comprès entre l'any 1987 i el que portem de 2017, la temperatura mitjana en superfície no sobrepassaria els 27 graus els mesos d'estiu, mentre que la temperatura més baixa es podria registrar els mesos de gener i febrer amb una xifra que oscil·laria entre els 9 i 10 graus.

A la costa, també

Aquesta anomalia en la temperatura de l'aigua també s'ha donat a la costa. Fa uns dies, el Servei Meteorològic de Catalunya va informar que l'Estartit havia registrat la temperatura de l'aigua més alta en 45 anys. Els 23 graus d'aquest octubre van superar la temperatura màxima que s'havia produït durant el mateix període de l'any 1990, un fet que s'atribueix precisament a un estiu atípic amb temperatures molt altes. Paral·lelament, l'Agència Catalana de l'Aigua ha activat la seva alerta de pre-sequera, ja que les conques i els embassaments es troben a la meitat de la seva capacitat total.