El Centre Sociosanitari del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt va ser l'escenari ahir d'un simulacre d'incendi sense ferits i l'evacuació de tota una unitat, amb unes 35 persones entre personal sanitari i persones ingressades, pacients molt dependents i la majoria d'ells amb mobilitat reduïda. Pel grau de dependència dels usuaris en algun cas va ser prioritari el seu confinament a l'habitació en lloc de l'evacuació.

El simulacre a la unitat, ubicada a la planta baixa de l'edifici, va servir per comprovar l'operativitat del Pla d'Autoprotecció (PAU) del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, practicar les accions a realitzar i posar a prova la coordinació entre els diferents grups actuants en una emergència.

Un cop detectada l'emergència, es va iniciar el protocol de les trucades al telèfon d'emergències 112, a la Policia Local de Salt i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunyade Protecció Civil de la Generalitat.

El cap de l'emergència de l'hospital va activar el Pla d'Autoprotecció del complex sanitari de Salt i va ordenar l'evacuació de totes les persones que hi havia a la unitat cap a l'exterior, excepte els pacients que pel seu grau de dependència i mobilitat reduïda no podien ser traslladats i va dirigir l'actuació fins a l'arribada dels mitjans externs.

En arribar al lloc, els Bombers van assumir la coordinació de l'emergència amb el personal del centre i els altres cossos de seguretat desplaçats al lloc dels fets. A l'exercici hi van participar cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat: tres vehicles d'aigua, una autoescala i un comandament, que van extingir l'incendi iniciat en una habitació i van realitzar taques de ventilació i revisió pel retorn de l'activitat al centre.

Els Mossos d'Esquadra van coordinat el grup d'ordre, i es van encarregar juntament amb la Policia Local de Salt del control d'accessos a la zona.

També van estar en contacte amb el cap de l'emergència, el cap de Bombers, per establir el perímetre de seguretat. S'hi van desplaçar dotacions de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Salt i agents de la Sala Regional de Comandament van fer les tasques de coordinació.

A l'exercici també hi van participar els membres de la Comissió d'Emergències de l'Institut d'Assistència Sanitària, i els tècnics dels serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat a Girona.