El Departament d'Ensenyament ha anunciat que a mitjan novembre convocarà Departament d'Ensenyament oposicions una data esperada per la plantilla docent interina i substituta, que els sindicats del sector calculen que només a les comarques de Girona inclouen prop de 3.000 professionals.

El 80,1% de les vacants ofertes (1.602) són per al cos de professorat de Secundària, distribuïdes en 15 especialitats diferents. Mentre que tan sols el 18,65% de les places (373) s'adrecen a mestres de Primària, restringides a les especialistes d'Anglès, Música i Audició i Llenguatge.

La convocatòria es completa amb onze llocs per a tres modalitats d'Arts plàstiques i disseny; i catorze més per a docents de Francès en Escoles Oficials d'Idiomes.

Manca d'estabilitat laboral

Per al sindicat educatiu majoritari a les comarques gironines, Ustec·STEc, aquesta convocatòria d'oposicions és «testimonial» perquè «no aborda un problema greu: la precarietat que s'ha instal·lat a l'educació pública». Així ho va considerar el seu portaveu, Xavier Díez, per a qui la comunitat educativa necessita «projectes a llarg termini» ja que -va advertir- està en joc «la independència dels docents». Díez va recordar que el curs passat es va calcular que prop del 32% de mestres i professors catalans treballen com a personal eventual. Com també va apuntar que el propòsit de la Generalitat, per concretar, és estabilitzar la situació de 15.000 docents.

De moment, la Conselleria d'Ensenyament -que des d'aquest estiu dirigeix Clara Ponsatí- ha informat que preveu publicar la convocatòria oficial de 2.000 places d'oposicions al llarg de la segona quinzena de novembre. Aquestes vacants formen part de les 7.000 destinades a cobrir llocs de funcionari a la Generalitat que el Govern català va anunciar a finals de 2016.

Les proves, entre abril i juny

Ara, el calendari previst és que mestres i professors presentin les sol·licituds durant el desembre; que la llista provisional de persones admeses i excloses es publiqui la segona meitat de gener de 2018; i que la definitiva es difongui dintre dels primers quinze dies de març. Un cop superats aquests tràmits, el procés selectiu s'iniciarà a mitjans d'abril i s'allargarà fins a la primera meitat de juny, abans de què acabi el curs.

Les últimes oposicions docents, amb 300 places per a tot Catalunya, es van realitzar a finals del curs passat. Llavors, el nombre d'aspirants va multiplicar per 11 les vacants ofertes pel Departament d'Ensenyament, ja que 3.316 docents van intentar aconseguir-ne una. En aquests moments, els seleccionats es troben en ple període de pràctiques en centres educatius; sis mesos, que fan sota la tutela d'un professor i al final dels quals hauran de ser avaluats.

Aquesta darrera convocatòria pública es va limitar a professorat d'educació Secundària (138 places) i, sobretot, de Formació Professional (162). A les comarques de Girona, Ensenyament va habilitar cinc tribunals d'oposicions, d'un total de 43 ubicats arreu de Catalunya.

L'anterior oferta pública de places docents, el 2011, també es va restringir a Secundària; mentre que les últimes oposicions obertes a mestres del cos de Primària es van celebrar un any abans, el 2010.