Els projectes de direcció dels centres educatius serà l'eix, entre dijous i dissabte d'aquesta setmana -del 9 a l'11 de novembre-, d'unes jornades organitzades pel Vicerectorat de Recerca de la Universitat de Girona, el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Palafrugell. L'activitat es durà a terme a l'escola Torres Jonama i a l'institut Frederic Martí Carreras del municipi baixempordanès.

En el marc d'aquestes jornades, l'últim dia, el dissabte 11 de novembre, se'n farà una d'específica sobre Reflexió i Intercanvi d'Experiències -al Teatre Municipal de Palafrugell- en la qual ja s'han inscrit més de 250 docents i directius d'arreu de Catalunya i de comunitats autònomes de l'Estat.

Aquesta proposta se centrarà en l'anàlisi del processos d'accés a la direcció dels centres educatius públics -a través d'un procediment selectiu-, des de la perspectiva dels diversos sectors que hi intervenen. Segons va informar l'organització, s'hi aportaran el resultats d'una recerca realitzada prèviament.

A la sessió de la tarda, que es farà a l'escola d'educació Infantil i Primària Torres Jonama i a l'institut de Secundària Frederic Martí Carreras, s'hi compartiran experiències i projectes d'innovació que ja s'estan duent a terme en diversos centres. També s'exposaran estudis i comunicacions vinculades amb la temàtica de la Jornada. Fins ara, s'han presentat un total de vint-i-cinc comunicacions que es presentaran en diverses taules.

Abans, els dies 9 i 10 de novembre, el Centre Municipal d'Educació de l'Ajuntament de Palafrugell acollirà el workshop «El projecte de direcció en la formació per a la direcció de centres educatius». Aquestes sessions estaran obertes a professionals vinculats a la formació per a la direcció escolar, per analitzar i debatre el model de formació i el paper que ha de tenir el Projecte de Direcció. Hi participaran una setantena de professionals procedents de Catalunya i de 14 comunitats autònomes de l'Estat, així com també de Bèlgica i Equador.

Formació per ser director

La trobada se centrarà en l'anàlisi del Projecte de Direcció que, d'acord amb el que estableixen la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i la LOMCE -l'estatal, popularitzada com a Llei Wert-, constitueix un element clau per a l'accés a la direcció d'un centre educatiu. Es posarà atenció en els processos de formació per a accedir a la direcció de centres educatius.

La responsabilitat acadèmica de la jornada correspon al professor Joan Teixidó Saballs i al grup de recerca Bitàcola-GROC, adscrit a l'Institut de Recerca Educativa de la Universitat de Girona. Joan Teixidó és director del Postgrau en Direcció de centres educatius i autor del llibre El Projecte de Direcció a Catalunya -en procés d'edició-, el contingut del qual serà analitzat i debatut pels participants.

En l'organització de les jornades Reflexió i Intercanvi d'Experiències hi col·labora la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Mont-ras, la Fundació Josep Pallach i la Fundació Universitària Martí l'Humà.