El projecte per a la recuperació de musclos d'aigua ha permès repoblar les conques del Ter, el Fluvià i la Muga amb 4.505 cries de nàiades al llarg dels dos últims anys. La repoblació s'ha fet dintre d'un projecte europeu LIFE Potamo Fauna per a la conservació de fauna fluvial i, a més de les zones esmentades, també ha millorat les condicions d'aquesta espècie en risc d'extinció al Brugent, el Ser, la Llémena, el Xunclà, el Riudelleques i l'estany de Banyoles.

La reproducció en captivitat i l'alliberament d'exemplars juvenils de nàiade, de més de 2 anys, ha estat el principal sistema de recuperació que s'ha utilitzat. Però no ha estat l'únic, ja que també s'han alliberat peixos infestats amb larves i cries recent nascudes, a més de relocalitzar adults.

El Consorci de l'Estany ha detallat que s'han alliberat exemplars de nàiades a 42 localitats, 27 de les quals s'han creat de nou i 15 s'han reforçat perquè tenien una població molt petita.

Els 4.505 exemplars amb què s'ha fet la repoblació s'han criat en captivitat, entre 2011 i 2016, al laboratori que el Consorci de l'Estany té a Porqueres. Aquest laboratori es va inaugurar al maig. Els seus experts han concretat que també s'han portat 747 nàiades adultes i juvenils salvatges a noves localitats, s'han sembrat 90.675 juvenils de mida petita nascuts el 2017 i s'han alliberat 3.950 peixos infestats amb larves de gloquidis. A això s'hi afegeix que al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa s'hi han alliberat 1.345 juvenils de més d'un any, 25.520 de nascuts el 2017 i, també, 1.141 peixos infestats. A dintre del parc s'han repoblat sis localitats diferents, tres de les quals de nova creació. El Consorci va recordar que el Parc Natural va ser pioner en la cria en captivitat de nàiades, quan al 1993 es va iniciar el «Projecte d'Estudi i Recuperació de la nàiade al PNZVG».

Preparats per a repoblaments posteriors

D'altra banda, en el laboratori de cria de nàiades de Porqueres es mantenen més de 2.000 exemplars de juvenils, de mides més petites, per a repoblacions posteriors, dins el pla posterior a l'execució del projecte LIFE.