Un de cada cinc alumnes gironins no universitaris estudien fora del municipi on viuen. Concretament, 25.318 estudiants de les comarques gironines es van desplaçar durant el curs 2016-2017 per assistir a les classes de l'etapa obligatòria, el Batxillerat o un cicle formatiu, segons les dades de la mobilitat obligada per raó d'estudi que acaba de publicar l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), una xifra que representa el 20,9% dels 121.310 infants i joves en edat d'estudiar a la demarcació.

Ara bé, els ensenyaments postobligatoris -la Formació Professional i el Batxillerat- registren una mobilitat molt més elevada que els cicles de l'etapa obligatòria, l'Educació Infantil, Primària i Secundària: mentre que un 17% dels alumnes que cursen els estudis obligatoris han de canviar de municipi per anar a classe, en el cas dels estudis postobligatoris ho han de fer més de la meitat, el 52,2%.

Per comarques, la mobilitat més baixa entre els ensenyaments postobligatoris es registra, lògicament, al Gironès, on hi ha més centres. Així, el 57,% dels estudiants de Batxillerat o FP estudien a la seva població.

A continuació vindrien els estudiants de la Garrotxa, ja que el 54,7% dels alumnes de cicles educatius postobligatoris no s'ha de moure. El 45% dels alumnes d'aquestes etapes formatives a l'Alt i al Baix Empordà ho fan a les seves poblacions; un percentatge que en el cas de la Selva és del 42,2% i a la Cerdanya, del 40,9%.

On es registra més mobilitat és al Pla de l'Estany, ja que només el 38,9% estudia al seu municipi i sobretot al Ripollès, on ho fa el 28,4%, segons les dades recollides per l'Idescat.

Pel que fa als ensenyaments obligatoris, la mobilitat més escassa es comptabilitza a la Selva i al Gironès, on, respectivament, el 86,7% i el 86% dels escolars matriculats a Educació Infantil, Primària o Secundària estudia al mateix municipi on viu.

En el cas del Baix Empordà i el Ripollès, la proporció d'alumnes que resideixen al mateix municipi on cursen els estudis obligatoris és del 81,8% i del 81%; un percentatge que també freguen els centres educatius alt-empordanesos, amb un 80,9% d'estudiants residents a la mateixa població. La mobilitat creix si parlem del Pla de l'Estany, on el 75,6% dels alumnes estudien on viuen i a la Cerdanya, on el 71,8% dels escolars no es desplaça per anar a classe.

Segons l'Idescat, dels 783.478 alumnes catalans d'ensenyaments obligatoris del curs 2016-2017, un 87,7% van estudiar al municipi on resideixen i un 12,3% es van desplaçar a un altre. Concretament, en el cas de l'educació primària el percentatge d'alumnes que van estudiar al mateix municipi on viuen és un 90,4% i en relació a l'ESO, un 83,4%.

Dels 205.567 alumnes d'ensenyaments postobligatoris que hi ha a Catalunya, un 58,2% van estudiar durant el curs passat al municipi on resideixen i un 41,8% es van traslladar cap a un altre.

La xifra d'alumnes residents que van estudiar al mateix municipi és major al Batxillerat (75,6%) que als cicles formatius de grau mitjà (48,0%) i de grau superior (40,8%), segons les estadístiques de l'Idescat.