L'hospital Santa Caterina de Salt estrena un nou TAC d'última generació que permetrà fer estudis que abans no es podien realitzar, exploracions molt ràpides, amb molta menys radiació per al pacient, així com obtenir imatges de qualitat extraordinària. El nou aparell del Servei de Diagnòstic del Santa Caterina, gestionat per l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, ha suposat una inversió de prop d'un milió d'euros i també disposa del que s'anomena la còpia incorporada, per poder fer biòpsies i tractaments intervencionistes.

El nou TAC del Santa Caterina, tub de raigs X que gira al voltant del cos del pacient, està equipat amb l'última tecnologia desenvolupada per a aquests tipus d'aparells. Disposa de la tecnologia multi tall amb 160 detectors (els TAC habituals són de 64 a 128 detectors), el que permet estudiar una zona molt més àmplia del cos en segons.

L'alta resolució espacial del nou TAC significa que cada detall de la imatge obtinguda és molt bona, per la qual cosa el diagnòstic de la patologia és més precís. Ara es podran fer reconstruccions de les parts del cos en diferents plans (reconstrucció isotòpica) i veure fins a lesions de mig mil·límetre. Per la seva banda, la millora de la resolució temporal permetrà fer exploracions de les arteries o del cor per TAC, entre altres estudis.

A més, el nou aparell també elimina les ombres i taques que produeixen les pròtesis, que impedia valorar amb claredat aquella part del cos, com la columna, la cama, el genoll o parts de la boca en el cas que la persona porti implants.

El nou equipament obre la porta a la radiologia intervencionista a l'hospital de Salt. El tractament intervencionista guiat per la imatge amplia les possibilitats d'actuació dels professionals, i es podran fer intervencions per TAC, segons indicacions de l'equip mèdic, com ara per al tractament del dolor en la columna lumbar, evitant que pacient ingressi a quiròfan.

Reduir l'angoixa

A banda de la millora que suposa el nou TAC en la qualitat del tractament i diagnòstic de la malaltia del pacient per part dels facultatius de les diferents especialitats, el director de l'IDI Girona, Salvador Pedraza, posa l'accent en l'increment del benestar del pacient.

«En disminuir el temps d'exposició, aconseguim disminuir l'angoixa i el nerviosisme que produeix la prova en moltes persones i sobretot en nens, evitant també la sedació que en alguns casos havíem d'administrar», apunta. La sala del TAC també disposa d'un joc de llums de colors per donar més tranquil·litat a l'usuari que és especialment efectiu en els infants.

El nou aparell, que es va instal·lar durant el mes de setembre, també ofereix la possibilitat de fer exploracions a persones amb un sobrepès important.

Anualment es realitzen al Santa Caterina uns 8.000 estudis per TAC, però els responsables del centre preveuen que el nou dispositiu incrementi la demanda en un 10%.