L´aposta del Castell de Peralada per l´alta gastronomia va rebre ahir la seva recompensa en forma d´estrella Michelin, ja que el Castell de Peralada Restaurant, de la mà de Xavier Sagristà i Toni Gerez, s´ha convertit en l´única novetat gironina a la guia 2018, presentada ahir en una gala a Tenerife. La resta d´establiments de la demarcació, però, van mantenir els reconeixements que ja tenien, de manera que les comarques gironines compten ja amb dinou estrelles. La gastronomia gironina, doncs, continua tenint un lloc privilegiat en el firmament de Michelin.

La Guia Michelin 2018 reconeix d´aquesta manera l´extensa trajectòria de Xavier Sagristà i Toni Gerez, que acumulen trenta anys d´èxits com a tàndem gastronòmic. Sagrià, xef, i Gerez, sommelier i cap de sala, van treballar plegats a El Bulli, fins que el 1994 van obrir plegats el Mas Pau d´Avinyonet de Puigventós, amb el qual van ostentar durant divuit anys una estrella Michelin. Fa un parell d´anys van fitxar pel Grup Peralada, i en poc temps han aconseguit convertir el Castell de Peralada Restaurant en una referència gastronòmica gràcies a una proposta que té molt en compte el producte local i la gastronomia tradicional catalana.

La resta de gironins amb estrella

La nova estrella del Castell de Peralada Restaurant se suma així al firmament gastronòmic gironí, que continua liderat pel Celler de Can Roca que des de 2009 compta amb tres estrelles Michelin i és el referent indiscutible de la demarcació. De moment, El Celler continuarà essent l´únic triestrellat gironí: malgrat que alguns rumors apuntaven que el Miramar de Llançà, del xef Paco Pérez, podia aconseguir la tercera estrella, finalment s´ha quedat amb dos; les mateixes que manté Les Cols d´Olot, de Fina Puigdevall.

I onze restaurants gironins més -a banda del Castell de Peralada- ostenten una estrella: el Casamar de Quim Casellas (Llafranc), la Cuina de Can Simon de Xavier Lores (Tossa de Mar), Ca l´Enric, de Joan, Isabel i Jordi Juncà (la Vall de Bianya), Empòrium, de Joan i Màrius Jordà (Castelló), Bo.Tic, d´Albert Sastregener (Corçà), Massana, de Pere Massana (Girona), la Fonda Xesc, de Francesc Rovira (Gombrèn), Els Tinars, de Marc Gascons (Llagostera), Els Brancs, de Javier Cabrera (Roses), Les Magnòlies, de Xavier Franco (Arbúcies) i Ca l´Arpa, de Pere Arpa (Banyoles).

La guia 2018 també ha portat altres alegries a les comarques gironines, encara que sigui de forma més indirecta. El restaurant Disfrutar, de Barcelona, d´Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, formats a El Bulli, ha obtingut la segona estrella, tot confirmant la trajectòria ascendent de l´equip, que també compta amb el restaurant Compartir de Cadaqués. En aquest cas, els inspectors han valorat la «cuina vista amb creativitat, tècnica i fantasia» dels tres deixebles de Ferran Adrià.

Precisament, el germà de Ferran Adrià, Albert Adrià, s´ha endut una nova estrella Michelin amb el seu darrer projecte, el restaurant barceloní Enigma, que ha estat dissenyat pel despatx garrotxí d´arquitectura RCR. Es tracta del projecte més ambiciós d´Albert Adrià, on arquitectura i gastronomia van agafades de la mà i això és precisament el que han valorat els inspectors: «És un restaurant realment incomparable, modulable i de disseny trencador», indiquen des de la guia.

Qui també pot estar més que satisfet és el xef Romain Fornell, director gastronòmic de La Gavina de s´Agaró, que ha aconseguit mantenir una estrella Michelin per al seu restaurant barceloní, Caelis, després d´haver canviat d´emplaçament, tot deixant l´hotel Palace per instal·lar-se al Ohla. El Caelis havia rebut l´estrella Michelin el 2005 i Fornell es va convertir en l´únic cuiner francès a aconseguir-ne una al seu país d'origen i una a l'Estat espanyol.

Tres estrelles per a l´Àbac

Qui no podia contenir ahir la seva eufòria era el televisiu xef Jordi Cruz, que va veure com el seu restaurant barceloní, Àbac, s´emportava per fi la tercera estrella Michelin. En aquest cas, el jurat ha valorat que el «prolífic» Jordi Cruz -molt popular arran de la seva participació com a jurat al programa MasterChef- ofereix plats «sempre impecables en tècnica i sabor». D´aquesta manera, Barcelona compta ja amb dos restaurants tres estrelles, després que el Lasarte de Martín Berasategui les aconseguís l´any passat. A la capital catalana també tenen motius de celebració al restaurant Dos Cielos, que s´ha emportat la segona estrella.

En general, la Guia Michelin per al 2018 ha estat generosa per a Catalunya i per al conjunt de l´Estat, ja que ha donat la benvinguda a dos nous triestrellats: a part de l´Àbac, també ha rebut la distinció Aponiente, del xef Ángel León i situat al Puerto de Santa María. León, de fet, es va convertir en un dels grans protagonistes de la gala d´ahir en sumar una altra estrella, la primera per a Alevante, el restaurant que té situat a l´hotel Meliá Sancti Petri de Chiclana de la Frontera, on ofereix als comenals alguns dels seus plats més emblemàtics.

Així doncs, Àbac i Aponiente entren a l´«olimp» dels triestrellats, integrat per El Celler de Can Roca, Lasarte, Sant Pau (Barcelona), Akelarre i Arzak (Sant Sebastià), Azurmendi (Biscaia), DiverXO (Madrid), Martín Berasategui (Guipúscoa) i Quique Dacosta (Alacant).

També hi ha quatre restaurants que han aconseguit la segona estrella: a banda dels barcelonins Disfrutar i Dos Cielos, també guanyen aquest reconeixement el Maralba d´Almansa (Albacete) i el Cabaña Buenavista d´El Palmar (Múrcia). A aquest selecte grup també se li ha de sumar Coque, que conserva les dues estrelles després d´haver-se traslladat de la localitat madrilenya d´Humanes a la capital. D´aquesta manera, ja són 25 els restaurants espanyols amb la doble distinció.

Finalment, a tot l´Estat hi ha 117 restaurants amb una estrella, dels quals 17 són noves incorporacions, i d´aquestes, tres a Catalu­nya (els ja mencionats Castell de Peralada, Enigma i Caelis).