La condemna a les agressions masclistes mobilitzen institucions i organitzacions gironines des d'ahir i fins dissabte, quan es commora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. La Generalitat, la Diputació i l'Diputació Ajuntament de Girona en un acte en què la mestra i presidenta de l'Associació d'Amics de la Unesco de Girona, Dolors Reig, llegirà el manifest institucional.

La Subdelegació del Govern espanyol ho va fer ahir, tot recordant «les 44 dones que tristament aquest any han estat víctimes mortals dels assassinats a mans de les seves parelles o exparelles», va lamentar el subdelegat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

També dijous, la CUP va organitzar una performance a la Rambla de la Llibertat, de Girona, i els seus entorns amb el lema «Acabem amb la CUPviolència masclista. Es tractava de dibuixar la silueta, al terra, en al·lusió a l'escena d'un crim, el de la violència de gènere. I a Banyoles, que ha organitzat diverses activitats pel cap de setmana, es va organitzar una xerrada sobre mutilació genital femenina.

Tant avui com dissabte, totes les comarques acolliran actes de condemna o de reivindicació del paper de les dones, com un taller de lideratge femení aquest vespre a Caldes de malavella. Demà a les 7 de la tarda, Arbúcies llegirà un manifest i encendrà espelmes en commemoració de les víctimes. A les 8, l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries acollirà un espectacle de dansa i una actuació de Les Anxovetes. I, entre d'altres, l'Associació de Dones de Sant Joan de les Abadesses llegirà el seu manifest. A la rambla de Girona, es faran actes durant set hores a partir de les 11 del matí.