El cap de setmana del 2 i 3 de desembre, Besalú celebrarà la vint-i-cinquena edició de la Fira de la Ratafia. Dissabte hi haurà un concurs de dolços casolans elaborats amb ratafia Rosset i una xerrada a càrrec de Xavier Codina qui recordarà l'efemèride.

El diumenge, dia 3, hi haurà un concurs de ratafies, música amb Xefla Band, la presentació de la ratafia guanyadora i una audició de sardanes a càrrec de la cobla Baix Empordà. Cada dia hi haurà mercat de l'artesania.

La Fira de l'Artesania va ser organitzada per primera vegada pel Patronat de Turisme de Besalú. Llavors el Patronat estava encapçalat per Josep Oliveras (1942-2004) i Maria Fauró, que feia de gerent. Oliveras era regidor i havia estat molts anys el president del Club de Futbol Besalú. Fauró és una especialista en turisme.

La voluntat del Patronat era organitzar un esdeveniment que portés moviment de persones en uns dies freds i encara allunyats de les festes de Nadal.

Van pensar a aprofitar que la Garrotxa és una comarca amb un bon consum de ratafia i varen organitzar una fira que des de llavors no ha tingut variacions.

Varen fer un concurs de ratafies casolanes que va ser guanyat per Manel Ramon, mentre que Montserrat Grau va quedar segona. Xavier Codina va fer una conferència sobre ratafies a la Cúria Reial. Varen tocar sardanes i va haver-hi un concert de les Veus de Besalú.

Eren un grup coral nascut entre caramelles i salms que amb el temps va convertir-se en un referent de la cançó popular catalana.

Fins al 2001, van ser en la major part de cantades d'havaneres i programes de Festa Major de Catalunya. Van crear lletres i músiques que continuen.