27 de novembre de 2017
27.11.2017

Experts demanen implicar els ajuntaments en la lluita contra l'abandonament escolar prematur

Un informe elaborat per la Fundació Jaume Bofill reclama un pla de xoc contra la segregació escolar

28.11.2017 | 10:34
Experts demanen implicar els ajuntaments en la lluita contra l'abandonament escolar prematur

L'abandonament dels estudis abans d´hora és, en opinió de la Fundació Jaume Bofill, «el repte més alarmant i urgent del sistema educatiu català», per al qual demanen mesures contundents com acabar amb la segregació de l'alumnat i apostar per la municipalització i la territorialització de l´educació.

En el seu últim informe, l'entitat demana al Departament d´Ense­nyament que cedeixi responsabilitats als ajuntaments i a d'altres administracions amb competències locals per dissenyar, aplicar i avaluar plans per lluitar contra l´abandonament escolar prematur. El de Catalunya és, tal com alerta el document, el tercer més elevat de la zona euro.

Contra l'agrupament per nivells

Aquesta és una de les actuacions que la Fundació Jaume Bofill proposa a partir dels resultats d'una recerca de la sociòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Aina Tarabini. El seu estudi «L'escola no és per a tu: el rol dels centres educatius en l´abandonament escolar» assenyala el disseny del sistema educatiu, les característiques dels centres i dinàmiques escolars com l´agrupament d´alumnat per nivells com a factors determinants perquè alguns joves desisteixin de continuar estudiant. Sobre això, alerta que són un motiu de risc perquè ni tan sols acabin l´Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Segons Tarabini, aquesta possibilitat creix entre l´alumnat que ha cursat la Secundària obligatòria en agrupacions homogènies per nivell; una pràctica que la investigadora descriu com a «nociva per als aprenentatges» i, sobretot, per als estudiants més desfavorits perquè –segons recull la fundació– sol implicar «una simplificació i empobriment del contingut» o una pèrdua dels «efectes positius de treballar en grups més heterogenis».

D´altra banda, la sociòloga qüestiona els programes de diversificació curricular, un dels mecanismes que s´utilitzen per atendre la diversitat i que, des del seu punt de vista, «sovint generen efectes perversos». També reclama un pla de xoc contra la segregació liderat pel Departament d'Ensenyament.

De fet, proposa canviar l'estructura de l´ESO basant-se en el fet «el disseny tradicional de la Secundària dificulta la prevenció de l´abandonament» perquè, segons l´experta, dificulta la col·laboració dels docents amb altres professionals i tractar el problema d´una manera integral

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema