28 de novembre de 2017
28.11.2017
Diari de Girona

La meitat dels afectats per un accident de trànsit necessita tractament psicològic

Gairebé un terç dels enquestats pateix depressió aguda, segons un estudi fet amb víctimes i familiars de sinistres viaris. Valoren l'atenció rebuda com a correcta però hi veuen manca d'informació, sensibilitat i acompanyament a les famílies

27.11.2017 | 23:35
Un moment de la jornada, ahir al Santa Caterina.

La meitat de les persones afectades per un accident de trànsit requereix tractament psicològic, i el 31,1% pateix depressió aguda, segons un estudi presentat ahir a l'hospital Santa Caterina de Salt en la I jornada de la seu gironina de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT), coorganitzada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). La jornada, titulada «Drets i atenció a les víctimes de trànsit. Experiències», va reunir una cinquantena de persones i va servir per parlar d'aquest estudi que ha entrevistat tant víctimes com afectats i familiars.

I és que, segons l'estudi presentat per la psicòloga i directora de PAT, Yolanda Domenech, el 90% dels familiars de les víctimes mortals i de persones amb greus seqüeles permanents discapacitats es consideren víctimes d'accident i diuen patir directament les conseqüencies del sinistre.

Segons les conclusions de l'estudi, generalment el moment de l'accident es relaciona amb el desordre absolut, la desorientació i el bloqueig. La percepció de l'atenció rebuda, tant l'immediata com la posterior es considera correcta, tot i que amb mancances en alguna fase del procés. Els elements absents més recurrents han estat la informació, la sensibilitat, i l'acompanyament de la família.

Totes les persones entrevistades han patit seqüeles físiques i/o emocionals. I moltes d'elles no són capaces de reconèixer com a seqüeles alguns canvis en la seva vida quotidiana.

Els tràmits posteriors a l'accident, com ara judicis, tracte amb companyies asseguradores, indemnitzacions, en general són considerats una experiència traumàtica en sí per a moltes persones entrevistades, ja que els veuen com llargs i durs i es perceb una sensació unànime d'injustícia i de culpar la víctima.

L'estudi indica que un 81% dels enquestats considera que en el seu cas no s'ha fet justícia, el 62,5% considera inacceptable el temps d'espera del judici (4 anys de mitjana) i el 57,1% declara no estar satisfet amb la relació amb les companyies d'assegurances, que es perceben com a entitats que no faciliten els tràmits ni proporcionen la informació adequada.

Hi ha un cert consens en que el sistema no repara i que es necessiten altres mesures de caràcter comú, no penals ni econòmiques, per ajudar a reparar. Tampoc ho fan les indemnitzacions i sovint no cobreixen ni tan sols les despeses ocasionades arrel de l'accident, diu l'estudi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook