El projecte de l'empresa petroliera Cairn Energy per buscar hidrocarburs fins a 31 quilòmetres de la Costa Brava, ha topat amb la protecció del corredor migratori de cetacis per part del Ministeri de Medi Ambient. La setmana passada, aquesta administració va treure a informació pública el projecte de Reial Decret per preservar el pas de mamífers -com balenes o dofins- mentre duri la tramitació i ha prohibit expressament «qualsevol tipus d'activitat extractiva» o sondeig sísmic que no tingui un permís en vigor.

La restricció perjudica les aspiracions de la petroliera britànica, que ha demanat 12 permisos d'investigació d'hidrocarburs al Golf de Lleó; però ha estat ben rebuda per l'Aliança Mar Blava, la plataforma d'entitats públiques i privades balears que, des de fa mesos, lidera el rebuig a les prospeccions al fons del Mediterrani.

Protecció definitiva

L'Aliança Mar Blava aprofitarà els 30 dies d'exposició pública del projecte de Reial Decret per a la protecció del corredor de migració de cetacis per presentar al·legacions, que -tal com ha avançat- demanaran que les mesures provisionals passin a ser definitives. El termini per al·legar es va obrir el dimarts 21 de novembre.

Val a dir que, a més de la seva preservació, Medi Ambient també ha proposat incloure el corredor migratori a la llista de Zones especialment protegides d'importància per al Mediterrani (Zepim) del Conveni de Barcelona, pel que el mes vinent se celebrarà una cimera a Albània -del 17 al 20 de desembre. De fet, l'Estat així s'hi va comprometre el 6 d'octubre a Malta, en una conferència mediambiental organitzada per la Unió Europea.

Si bé ara ha rebut bones notícies, a principis d'estiu, les reivindicacions de la plataforma van patir un revés perquè un altre Ministeri, el de Foment, i la Direcció general de Mines van emetre informes negatius a una proposició de llei per impedir les prospeccions.