La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització que es dedicava a la comercialització d'electricitat. En l'operació, anomenada 'Ámbar' i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, els agents han detingut 14 persones a les demarcacions de Barcelona, Girona, i Tarragona i també a les províncies de Madrid, Alacant i València. Els agents també han efectuat set registres. Als detinguts se'ls acusa de presumptes delictes d'estafa que superen els 60 milions d'euros a les empreses generadores d'electricitat, així com d'un presumpte delicte a la Hisenda Pública de més de 14 milions d'euros.

Aquesta organització criminal es dedicava a la interposició d'empreses instrumentals en la comercialització d'energia elèctrica, deixant d'abonar els serveis proporcionats per l'operador del sistema i els distribuïdors del mercat elèctric. S'han identificat fins a deu comercialitzadores elèctriques instrumentalitzades per l'organització -les quals es troben inactives després de ser inhabilitades per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència- i s'han detectat tres noves comercialitzadores elèctriques creades per l'organització amb la finalitat de substituir aquelles que es trobaven inhabilitades, perpetuant d'aquesta forma la comissió del frau.

Aquesta substitució d'unes comercialitzadores per unes altres conforma el nucli principal del 'modus operandi' utilitzat per generar el deute dins del sistema elèctric de l'Estat.

Alhora s'estan investigant les diferents operatives de blanqueig de capitals dissenyades per ocultar l'origen delictiu dels fons obtinguts, detectant el flux monetari existent entre les comercialitzadores fraudulentes i un conglomerat d'empreses vinculades a l'organització criminal.