Les universitats podran tenir en compte la qualificació d'una segona llengua estrangera a elecció de l'estudiant, diferent de l'examinada en la part obligatòria de l'Avaluació de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU) o antiga Selectivitat, per millorar la nota d'admissió.

Així es recull en el projecte d'ordre pel qual es determinen les característiques, el disseny i el contingut de l'EBAU, així com les dates màximes de realització i de resolució dels procediments de revisió de les qualificacions obtingudes en el curs 2017-2018.

El Ministeri d'Educació

L'apartat sobre una segona llengua estrangera és una novetat respecte a la convocatòria del passat curs. No obstant això, en general, aquest projecte d'ordre és similar a l'ordre del curs passat i l'EBAU continua sent exclusivament obligatòria per a l'alumnat que vulgui accedir a la Universitat i no ho és -tal com assenyalava la Lomce en el seu dia- per obtenir el títol de Batxillerat.

El calendari

El document assenyala que, aquest curs, les proves han de finalitzar abans del 15 de juny de 2018 i la prova extraordinària, abans del 13 de juliol de 2018.

Els exàmens tractaran sobre les matèries generals del bloc d'assignatures troncals de segon curs de Batxillerat, corresponent a la modalitat escollida per a la prova i, si s'escau, de la matèria Llengua cooficial i Literatura. Els estudiants que vulguin millorar la seva nota d'admissió podran examinar-se d'almenys dues matèries d'opció del bloc d'assignatures troncals de segon curs.

En els seus procediments d'admissió, a més de la qualificació obtinguda en cada matèria d'opció del bloc d'assignatures troncals escollides per l'estudiant, les universitats també podran tenir en compte la d'alguna o algunes matèries generals pertanyents al bloc troncal segons modalitat i itinerari. «Així mateix, les universitats podran tenir en compte la qualificació d'una segona llengua estrangera a elecció de l'estudiant, diferent de l'examinada en la part obligatòria, a fi de millorar la nota d'admissió», diu el text publicat pel Ministeri d'Educació.

A l'EBAU del curs passat només s'especificava que l'alumnat que volgués millorar la seva nota d'admissió podria examinar-se d'almenys dues matèries d'opció del bloc de les assignatures troncals de segon curs.

D'altra banda, el projecte d'ordre per a aquest curs estableix que es farà una prova per a cada matèria objecte d'avaluació, cada prova -amb una durada de 90 minuts- constarà d'un mínim de 2 i un màxim de 15 preguntes; hi podrà haver preguntes de test. Les administracions podran realitzar, així mateix, qüestionaris de context que «seran en tot cas anònims» -especifica.

L'EBAU durarà un màxim de 4 dies i de 5 en aquelles administracions amb llengua cooficial.

La qualificació per a l'accés a la Universitat es calcularà ponderant un 40% la qualificació de la prova i un 60% la qualificació final de l'etapa. S'entén que es reuneixen els requisits d'accés a la Universitat quan el resultat sigui igual o superior a cinc punts.

Història de la Filosofia deixa de ser obligatòria

A Catalunya, el Consell Interuniversitari Ara bé, per adaptar-se a la Llei Wert (Lomce), se suprimirà Història de la Filosofia de la fase comuna i obligatòria dels exàmens, de manera que només es podrà triar a l’específica -que és voluntària i per pujar nota