Un total de 9.864 treballadors de l'Institut Català de la Salut (ICS) s'han inscrit al curs de Drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària dut a terme a través del Campus virtual. D'aquests, prop de 4.000 són professionals d'infermeria, més de 2.000 administratius, 1.600 auxiliars d'infermeria i més d'un miler de facultatius, entre d'altres categories professionals.

L'actualització del Departament de Salut l'any 2015 de la Carta de drets i deures de les persones en relació amb la salut i l'atenció sanitària, editada l'any 2002, va donar resposta a l'aparició d'un nou paradigma social. Un nou entorn marcat pel paper cada vegada més actiu de les persones i els nous models d'interrelació en la societat del coneixement.

L'increment de l'apoderament de les persones i la participació activa en la seva salut va fer necessària la revisió de la carta per recollir els principals canvis que influeixen en la prestació de serveis de salut. En finalitzar la formació, els participants coneixen els aspectes clau de la Carta de drets i deures de la ciutadania com són els deu àmbits principals: equitat i no-discriminació de les persones; protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia; accés al sistema sanitari; intimitat i confidencialitat; autonomia i presa de decisions; informació sanitària, documentació clínica i tecnologies de la informació i la comunicació; qualitat i seguretat del sistema; constitució genètica de la persona; investigació i experimentació, i participació. Aquests deu àmbits inclouen els prop d'un centenar de drets i deures.