Una de cada tres infermeres està en risc de patir problemes de salut mental, segons un estudi elaborat pel Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i la Fundació Galatea. El treball Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya mostra els riscos als que està exposat un dels col·lectius professionals sanitaris més nombrós, amb més de 50.000 infermeres i infermers treballant majoritàriament en activitat assistencial de l'àmbit públic, concertat, privat i per compte propi.

L'estudi conclou que les condicions de treball del col·lectiu, amb jornades molt llargues, horaris poc convencionals o càrregues elevades de feina, augmenten considerablement els riscos psicosocials dels professionals, sobretot en el cas dels infermers i infermeres que treballen a l'hospital, on tenen més feina i participen menys de les decisions dels centres.

Així, l'estudi demostra que els infermers tenen un 35,6% més de risc de patir problemes de salut mental com ara la depressió, l'angoixa i l'ansietat, molt per sobre d'altres professionals de la salut, del 18-20%, o de la població general que es fixa en un 9,7%.

Un de cada tres infermers assegura que dorm menys de 6 hores al dia, i una proporció similar creu que pateix «precarietat laboral», que genera tensió i frustració que causa el poc control del propi treball, la poca participació en les decisions comunes i el poc suport de l'equip de treball i dels superiors.

De fet, també una de cada tres infermeres considera que la seva situació laboral és insegura, sobretot les menors de 40 anys, que treballen majoritàriament amb contractes d'interinitat o temporalitat. A més, un 33,7% realitza jornades sense horari fix, per torns de dia, nit o caps de setmanes, és a dir, un tipus de jornada difícilment compatible amb la conciliació familiar i social.

A aquesta situació laboral, l'estudi li suma la baixada de sous que ha afectat el 83% del conjunt, sobretot els professionals que treballen en el sector públic o concertat, i que treballen en un centre d'atenció primària, on s'ha arribat a perdre fins al 41,4% del sou.

Per la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, l'informe confirma «el que ja intuíem» i considera que «la sensació de cert maltractament del col·lectiu», està molt present entre els professionals i té un impacte directe a la seva salut. Per això, demana als centres de treball mesures per revertir aquesta situació, que afecta precisament els professionals que tenen cura dels ciutadans. «Cal que hi posem mesures i compromís per part dels centres de treball per revertir una situació que afecta els professionals que tenen cura del ciutadà. Les infermeres i infermers del nostre país han d'estar també ben cuidats a fi que puguin desenvolupar la seva professió en les millors condicions», afirma Cuixart.