Gairebé 27.500 famílies gironines s'han acollit en el que va d'any a una bonificació del cànon de l'aigua per poder afrontar el pagament d'aquest servei bàsic. Segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, 27.479 llars de la demarcació de Girona s'han acollit a aquestes mesures per pagar el rebut de l'aigua, i arreu de Catalunya han estat 383.819.

Dels dos tipus de bonificacions que existeixen actualment, la majoria d'aquestes famílies han optat per l'ampliació per trams, mentre que la resta s'han acollit al cànon social de l'aigua.

Segons les dades facilitades per l'ACA, 1.423 famílies gironines s'han acollit al cànon social, un tipus de bonificació que s'aplica a persones vulnerables i col·lectius amb dificultats per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques d'aigua.

Aquesta opció, de la que s'han beneficiat 30.134 famílies catalanes es fa establint un valor de l'impost adaptat a la seva situació de vulnerabilitat, és a dir, que consisteix en un tipus especial del primer tram del cànon de l'aigua. Aquest queda reduït en més del 50% del valor habitual, sempre que el consum de la factura no superi els 27 m3 per trimestre.

Amb tot, la gran majoria de les bonificacions de l'aigua, tant a Girona (26.056) com al conjunt de Catalunya (353.685), van ser ampliacions per tram, que es poden aplicar a famílies de quatre membres o més.

El cànon de l'aigua és un impost sobre el consum d'aigua que es calcula per trams; disposa de tipus progressius de manera que quanta més aigua es consumeix, més cara es paga.

L'ampliació dels trams del cànon de l'aigua permet afegir al primer tram 3 m³ mensuals per persona als límits de consum d'aigua establerts pel primer tram, 2 m³ mensuals per persona pel segon tram i 1 m³ per persona al mes en el cas del tercer tram.

En el cas de l'ampliació per trams, reben un tractament especial aquells habitatges on conviuen persones amb un grau de discapacitat superior al 75%, que als efectes de l'ampliació computaran com a dues persones. Si en afegir-les a la resta de persones que conviuen sumen quatre o més membres, també poden sol·licitar l'ampliació.

Els dos tipus de bonificacions es poden gestionar directament amb l'Agència Catalana de l'Aigua, a través de les entitats subministradores del servei o bé a través dels serveis socials municipals, indiquen des de l'ACA.