10 de desembre de 2017
10.12.2017

La Guàrdia Civil ha confiscat mig milió d'euros sense declarar a la frontera

Des de l'inici de 2017, l'operació més important va ser contra un ciutadà rus que portava 240.000 euros amagats en coixins

10.12.2017 | 08:09

La Guàrdia Civil ha confiscat 490.000 euros sense declarar a conductors que pretenien creuar la frontera amb França. Són persones que passaven per la Jonquera amb més de 10.000 ? –la quantitat màxima permesa– i que no en podien justificar la procedència. Aquests diners s'han decomissat en sis operacions diferents. La més rellevant va ser contra un ciutadà rus que circulava amb 240.000 euros amagats en diversos coixins.

Tot i que no és un delicte, quan no es pot acreditar el motiu pel qual es porten més de 10.000 ? en efectiu, amb factures o rebuts, els agents intervenen els diners que passen a disposició del Banc d'Espanya fins que el propietari aporti documents que acreditin que no provenen de cap delicte.

La Guàrdia Civil no és l'únic cos que fa intervencions d'aquest tipus. La policia espanyola i, eventualment, els Mossos d'Esquadra també en fan. El portaveu de la Guàrdia Civil a Girona, Jesús Escorza, va explicar que «la immensa majoria de cops» els conductors amaguen els diners en diverses zones del vehicle. «El cotxe té molts forats i a vegades et sorprens en veure on els posen», va comentar. El portaveu va dir que els infractors al·leguen que ho fan perquè no els entrin a robar quan s'aturen en àrees de servei. Escorza va destacar que, quan se'ls informa que estan cometent una falta administrativa, la resposta més habitual és que «no saben què diu la llei». En aquest sentit, va explicar que en ocasions han de desmuntar parts del vehicle, quan tenen la sospita que pot portar diners o inclús drogues. «Ho notem especialment amb l'actitud que té la persona un cop l'aturem i li demanem la documentació», va assenyalar.

Un cop intervinguts, els diners passen a disposició del Servei Executiu de la Comissió contra el Blanqueig de Capitals, que obre una investigació i posteriorment cita a la persona perquè en justifiqui la procedència. En cas que el propietari dels diners acrediti que l'origen és lícit, se li retornaran previ pagament d'una multa.

Si, pel contrari, la persona no aporta proves concloents com factures o rebuts que evidenciïn que no hi ha cap activitat delictiva al darrere, els diners romandran al Banc d'Espanya. Ara bé, si durant el temps que la policia investiga la procedència dels bitllets hi troba indicis de criminalitat, passa a ser un delicte i es persegueix penalment la persona.

Mil euros de supervivència

En el moment de la intervenció, com que no és un delicte, la policia no pot detenir el conductor. El portaveu de la Guàrdia Civil va explicar que el que es fa és donar-los 1.000 euros per tal que continuïn el viatge i tinguin efectiu suficient per a qüestions bàsiques. «Se'ls retornen aquests diners en concepte de supervivència, perquè puguin posar gasolina, comprar o dormir», va comentar. Escorza va remarcar que molts saben que la llei no els permet portar tant d'efectiu a sobre sense declarar, però que intenten estalviar-se pagar l'impost establert. «Normalment acrediten d'on venen els diners i acaben pagant una multa», va dir.

Tot i això, en alguns casos es troben que un decomís d'efectiu s'acaba relacionant amb altres delictes. En una ocasió, es van intervenir 30.000 euros sense declarar a un conductor. El registre del vehicle va fer que els agents trobessin també amfetamines i marihuana amagats en estances del cotxe. «En aquests casos es deté la persona per un delicte contra la salut pública, i s'obre la sospita que els diners tinguin un origen il·legal», va ressaltar Escorza.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema