12 de desembre de 2017
12.12.2017

La majoria d'escolars mostren una actitud positiva davant la llengua catalana i la castellana

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili mostra acceptació pels 2 idiomes. Enquesten un miler d'adolescents al llarg del seu pas dels 11 als 16 anys

12.12.2017 | 01:04
Adolescents als passadissos d'un centre educatiu.

La majoria dels adolescents catalans mostren una actitud positiva davant l'ús i l'acceptació tant de la llengua castellana com la catalana, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

Investigadors d'aquesta universitat han fet un estudi al llarg de cinc anys en el qual, a partir d'enquestes presencials a l'aula, han analitzat les actituds sobre l'ús del català i el castellà d'un miler d'adolescents catalans. El treball ha tingut en compte l'evolució d'aquests joves entre els 11 i els 16 anys, al llarg del seu pas per les etapes d'educació obligatòria.

A partir de l'anàlisi estadística de les dades recollides a les enquestes, els autors de la recerca han identificat tres tipus de trajectòries en funció de l'actitud dels joves –segons van informar fonts de la URV. D'acord amb l'estudi, la majoria d'alumnes –el 55,7%– mostra una tendència integrativa cap a les dues llengües, que adopta tant per a alumnat castellanoparlant com catalanoparlant en una proporció similar.

La resta de percentatge es divideix en dos grups: un valora més la llengua castellana –el 23,1%– i la resta –el 21,2%– la catalana, un fet que manté una relació directa amb l'ús habitual de cadascuna d'aquestes llengües.

El treball l'han desenvolupat sociòlegs del Departament de Gestió d'Empreses i del Grup d'Anàlisi Social i Organitzativa de la URV en escoles de Mataró, Balaguer, Sant Joan Despí, Manlleu i Sant Just Desvern, que consideren «representatives de la diversitat sociolingüística catalana».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook