La majoria dels adolescents catalans mostren una actitud positiva davant l'ús i l'acceptació tant de la llengua castellana com la catalana, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

Investigadors d'aquesta universitat han fet un estudi al llarg de cinc anys en el qual, a partir d'enquestes presencials a l'aula, han analitzat les actituds sobre l'ús del català i el castellà d'un miler d'adolescents catalans. El treball ha tingut en compte l'evolució d'aquests joves entre els 11 i els 16 anys, al llarg del seu pas per les etapes d'educació obligatòria.

A partir de l'anàlisi estadística de les dades recollides a les enquestes, els autors de la recerca han identificat tres tipus de trajectòries en funció de l'actitud dels joves -segons van informar fonts de la URV. D'acord amb l'estudi, la majoria d'alumnes -el 55,7%- mostra una tendència integrativa cap a les dues llengües, que adopta tant per a alumnat castellanoparlant com catalanoparlant en una proporció similar.

La resta de percentatge es divideix en dos grups: un valora més la llengua castellana -el 23,1%- i la resta -el 21,2%- la catalana, un fet que manté una relació directa amb l'ús habitual de cadascuna d'aquestes llengües.

El treball l'han desenvolupat sociòlegs del Departament de Gestió d'Empreses i del Grup d'Anàlisi Social i Organitzativa de la URV en escoles de Mataró, Balaguer, Sant Joan Despí, Manlleu i Sant Just Desvern, que consideren «representatives de la diversitat sociolingüística catalana».